Paralel Bağlı Karşıt Akışlı Ranque-Hilsch Vorteks Tüp Sisteminde Farklı Çalışma Akışkanı ve Nozul Malzemesi Kullanımının Performansa Etkisinin Deneysel İncelenmesi - Kırmacı, Volkan; Kırmacı, Volkan (My University, 2020)
Bu çalışmada, iç çapı 7 mm, gövde uzunluğu 100 mm ölçülerinde iki adet karşıt akışlı Ranque-Hilsch Vorteks Tüp(RHVT) paralel bağlanarak deneysel sistem oluşturulmuştur. Oluşturulan deneysel sistemdeki karşıt akışlıRHVT’lerde, Pirinç ve Polyamid Plastik malzemeden üretilmiş üç ve beş orfisli nozul kullanılmıştır. Oluşturulandeneysel sistemde giriş basıncı 2.0 ile 7.0 bar basınç değerleri arasında 1.0 bar aralıklarla basınçlı hava, oksijen veazot kullanılarak RHVT den çıkan soğuk akışkan (Tsoğ), sıcak akışkan (Tsıc) sıcaklığı ve RHVT performansı?TRHVT (Tsıc -Tsoğ) cinsinden deneysel olarak etkileşimini incelenmiştir. Bu kapsamda, en iyi performansı sağlayanRHVT’nin optimum giriş basıncı, çalışma akışkanı, nozul malzemesi ve uygun orfis sayısı belirlenerekliteratürdeki eksikliğin deneysel olarak incelenerek tamamlanması amaçlanmıştır. Deneysel sonuçlardeğerlendirildiğinde, en düşük Tsoğ değeri Pirinç malzemeden üretilmiş beş orfisli nozul ile azot gazının 7.0 bargiriş basıncında 238.25 K, en yüksek Tsıc değerinin, Pirinç malzemeden üretilmiş beş orfisli nozul ile azot gazının7.0 bar giriş basıncında 316.05 K ve en yüksek ?TRHVT değeri Pirinç malzemeden üretilmiş beş orfisli nozul ileazot gazının 7.0 bar giriş basıncında 77.8 K olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Fizik; Uygulamalı; Termodinamik; Fizik; Akışkanlar ve Plazma; Mühendislik; Kimya