KDZ. EREĞLİ ARKEOLOJİ MÜZESİNDEKİ OSMANLI SİKKELERİ (1300 – 1730) - Karakök, Cahit (Bartın Üniversitesi, 2014)
Antik Çağda Heraklia Pontika olarak adlandırılan ve tarihi M.Ö. 2500–2200 yıllarına kadar uzanan Karadeniz. Ereğli ilçesinde yer alan Arkeoloji Müzesi her yıl hem bulunduğu bölge içerisinde hem de komşu illerden pek çok sikke toplamakta ve koleksiyonunu günden güne genişletmektedir.Bu çalışma, Kdz. Ereğli Arkeoloji Müzesinde bulunan Osmanlı İmparatorluğu Dönemine ait 1300–1730 arasında basılan sikkeleri konu edinmektedir. Konu kapsamında müze koleksiyonunda yer alan ve Osmanlı imparatorluğuna ait 387 adet olduğu tespit edilen sikkeler içerisinde konu olarak seçilen 60 adet sikke ele alınmış ve kronolojik olarak dönemlerine göre değerlendirilmişlerdir.Elde edilen veriler; yayını yapılmış Antik merkezlerin sikke buluntuları ve müze koleksiyonlarının verileri ile karşılaştırılarak çalışmaya konu olan sikkeler hakkında en doğru bilgiler elde edilmeye çalışılmıştır.

The collection of Archeological Museum in Kdz. Eregli, which was called "Heraklia Pontic" in ancient times, and dating back to 2500-2200 years BC, was expanded daily by collecting local coins as well as coins from neighboring provinces. The subject of this study is coins minted between 1300-1700 during the Ottoman Empire at Kdz. Eregli Archeological Museum. In this case, 60 gold and silver coins, selected from 387 Ottoman coins from the museum, were discussed and evaluated according to the chronological period in this research. The resulting data was compared with data from already published studies on coins from these ancient centers and the data from the museums collections to reach the most accurate conclusion possible.
THE OTTOMAN COINS (BETWEEN 1300 – 1730) AT KDZ. EREĞLİ ARCHEOLOGICAL MUSEUM