Bartın Nehri’nin Fizikokimyasal Özelliklerinin Yağışlı ve Kurak Dönemlerdeki Değişimi - Güneş, Gülten; Güneş, Gülten (My University, 2019)
Bu çalışmada, yağışlı ve kurak dönemlerin Bartın Nehri su kalitesi üzerindeki etkisininfizikokimyasal parametrelerle belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu sebeple temmuz, ağustos ayları kurakdönemi; kasım, aralık, şubat ayları ise yağışlı dönemi temsilen örnekleme zamanları olarakseçilmiştir. pH, elektriksel iletkenlik, toplam çözünmüş katı değerleri Hanna (HI 9812-5) multiparametre probu; çözünmüş oksijen ise çözünmüş oksijen ölçer (Jenway 970) ile belirlenmiştir.Askıda katı madde, süzme seti kullanılarak gravimetrik yöntem ile belirlenmiştir. Nitrat (NO3??),sülfat (SO4-2), fosfat (PO4-3), KOİ spektrofotometrik yöntem (Hach Lange DR 6000) ile belirlenmiştir.Örnekler ISO 5667-3:2018’e uygun olarak alınmış; analizler ise ASTM (1995) ve APHA (1998)’yauygun olarak yapılmıştır. Ortalama KOİ konsantrasyonu 116 mg/L olarak belirlenmiş olup, IV. sınıfyüzeysel sular için belirlenmiş limit değerin 1.66 katıdır. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü (WHO)tarafından içme suları için bildirilmiş limit değerden (5 mg/L) yüksektir. PO4-P ortalama 0.17 mg/Lolup yüzeysel sularda ötrofikasyon için belirlenmiş sınır değerden (0.1 mg/L) yüksektir. Çalışmadaayrıca Horton Metoduna göre pH, NO3?, SO4-2, KOİ ve TÇK için su kalite indeksi (WQI)hesaplanmıştır. Ortalama WQI değerleri TS 266 (2013), EPA (2018) ve WHO (2018) içme suyustandart değerlerine göre sırasıyla 1939, 1916 ve 956 olarak belirlenmiştir. Su kalite indeksi (WQI)yağışlı dönem ve kurak dönem için sırasıyla 1719 ve 1430 olarak belirlenmiştir. Şiddetli yağmuryağışı nehirde askıda katı madde (AKM) ve bulanıklığı arttırmıştır. Yağış suları ile birlikte taşınanpartiküllerin (silt, kil vb.) yağışlı dönemde su kalitesinde düşüşe neden olduğu düşünülmektedir.Sonuç olarak nehir suyunun içme, sulama ya da endüstriyel amaçlı kullanımı mümkün değildir.Ancak uygun su arıtma teknolojileri ile arıtıldıktan sonra kullanılabilir.
Keywords: Su Kaynakları; Çevre Bilimleri; Fizikokimya