Yoğun bakım hastalarında fekal inkontinans yönetim sistemlerinin etkinliği hemşirelik açısından anlamı - Çelik, Sevim; Çelik, Sevim (My University, 2009)
Fekal inkontinans yoğun bakım ünitelerinde %17-68 arasında gözlenmektedir. Literatürde, yoğun bakım hastalarında sıvı-elektrolit kaybına, hijyen gereksiniminde artışa, perineal dermatite, basınç ülserlerinin oluşmasına, infeksiyonların gelişmesine ve cerrahi yaraların kontaminasyonuna, hemşirelerin işyüklerinde artışa, hastanede kalış süresinde uzama ve hasta bakım maliyetlerinde artışa neden olduğu bildirilmiştir. Avrupa ve Amerika’da fekal inkontinansın olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla fekal inkontinans yönetim sistemlerinin kullanımı oldukça yaygındır. Türkiye’de ise, son yıllarda kullanılmaya başlanmıştır. Makale, fekal inkontinans yönetim sistemlerinin etkilerini incelemek, hemşirelik uygulamaları açısından bu sistemlerin önemini ortaya koymak amacıyla yazılmıştır.

Fecal incontinence is seen between 17-68% in the intensive care units. In literature, it was reported that this problemwere caused to the fluid-electrolyte insufficient, increase need to hygiene, perineal dermatitis, pressure ulcers, infections,contamination of surgical wounds, increase of nursing workforce, prolong of hospital stay, increase the cost of patientcare. Fecal incontinence management systems are commonly used in Europe and USA to decrease of negative effects ofthe fecal incontinence. These systems were begun to use in Turkey at last years. This article was written to investigatefecal incontinence management system’s effect and importance of these systems for nursing activities.
Effectiveness of fecal incontinence management systems on intensive care patients: meaning for nursing
Keywords: Fekal inkontinans; Fekal inkontinans yönetim sistemleri; Hemşire; Fecal incontinence; Fecal incontinence management system; Nursing