Sentetik Reçine Emprenyeli ?-Selüloz Dekor Kağıdı Lamine Yonga Levha Yüzeylerinin Görsel ve Kolorimetrik Değerlendirmeleri: Karşı-laştırmalı Bir Çalışma - Şahin, Halil Turgut; Beğlen, Emre; Özkan, Uğur; Cambazoglu, Merve (Bartın Üniversitesi, 2025)
Bu çalışma, beyaz dekor kağıdı ile kaplanmış ve ?-selüloz bazlı melamin reçine ile emprenye edilmiş yonga levha yüzeylerinin beş farklı yüzey işlem maddesi ile muamele edildikten sonra görsel ve enstrümantal olarak incelenmesini amaçlamaktadır. Üç farklı tür (-A, -B, -C) ve her biri için üç farklı gramajda kaplanmış numuneler TS EN 14323 standardına göre değerlendirilmiş, renk ve doku değişiklikleri karşılaştırılmıştır. Veriler istatistiksel olarak analiz edilerek ANOVA ve Duncan testi kullanılmıştır. En düşük parlaklık değeri (L*: 92.79) 110 g/m² gramajlı B tipi dekor kağıdı ile kaplanmış ve su (Wa) ile aseton (Ac) ile işlenmiş numunelerde tespit edilmiştir. a* renk koordinatı değerleri ihmal edilebilir düzeyde (a*:

This study aims to visually and instrumentally examine the surfaces of particleboards laminated with white decor paper impregnated with ?-cellulose-based melamine resin after treatment with five different surface processing agents. Samples of three different types (-A, -B, -C), each with three different grammages, were evaluated according to the TS EN 14323 standard, and color and texture changes were compared. The data were statistically analyzed using ANOVA and the Duncan test. The lowest brightness value (L*: 92.79) was found in samples laminated with 110 g/m² grammage B-type decor paper and treated with water (Wa) and acetone (Ac). The a* color coordinate values were found to be negligible (a*:
Visual and Colorimetry Assessments of Synthetic Resin Impregnated ? -Cellulose Decor Paper Laminated Particleboard Surfaces: A Comparative Study
Keywords: Forest Industry Engineering (Other); Orman Endüstri Mühendisliği (Diğer)