Tıbbi ve Sosyal Nedenler ile Kadınlarda Doğurganlığın Korunması: Sağlık Profesyonellerinin Danışmanlık Rolü - Daşıkan, Zeynep; Cirban Ekrem, Ebru; Ekrem, Ebru Cirban (My University, 2022)
Hem tıbbi hem de sosyal nedenlerle doğurganlığın korunması dünya çapında giderek artan bir ilgi görmektedir. Kadın kanserlerinin yaklaşık %10’u üreme çağındaki kadınlarda ortaya çıkmaktadır. Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ve radyoterapi gibi tedavi yöntemleri doğurganlığı olumsuz yönde etkilemekte ve prematür over yetmezliğine neden olmaktadır. Aynı zamanda ailesinde erken menopoz öyküsü olan, eğitim ve kariyer yapma, uygun eş bulamama gibi sosyal nedenlerden dolayı evlilik ve çocuk doğurma yaşını erteleyen kadınlar da doğurganlığının korunmasını talep edebilir. Sağlık profesyonelleri doğurganlığın korunmasına yönelik danışmanlık yapmalı, doğurganlığı koruma seçenekleri, etkinliği, maliyeti ve etik yönü hakkında bilgi vermelidir. Kanser hastalarına onkofertilite danışmanlığı yapılmalıdır. Bu derlemede; güncel literatür doğrultusunda tıbbi ve sosyal nedenler ile kadınlarda doğurganlığın korunması, koruma seçenekleri, etik yönü ve sağlık profesyonelleri ve hemşirelerin danışmanlık rolü ele alınmıştır.
Keywords: Tamamlayıcı ve Entegre Tıp; Kadın Hastalıkları ve Doğum; Onkoloji; Etik; kanser; danışmanlık; Doğurganlığın korunması; üreme yaşlanması