THE EFFECTS OF PRODUCTION PROCESS CHANGES ON PHYSICAL AND MECHANICAL PROPERTIES OF THREE LAYERED PARTICLEBOARD - Gündüz, Gökhan; Masraf, Yasemin (Bartın Üniversitesi, 2005)
In this study, affects of press conditions and chips percentage was researched in respect to physcial and mechanical properties in producting of tree layers chipping particleboard. This results were evaulated depend on test board and among six boards. Specific gravity maximum 0,630 gr/cm3, minumum 0,601 gr/cm3; humidity maximum %7,80, minimum %6,46; absorption of water (24 hours) minimum % 75,12, maximum %91,43; swell (24 hours) maximum %16,07, minimum %12,84; surface absorbtion maximum 409-402 mm, minimum 318-310 mm; surface durability maximum 1,074 N/mm2, minimum 0,758 N/mm2; resistance tensile strength maximum 0,465 N/mm2, minimum 0,326 N/mm2; bending strength maximum 14,75 N/mm2, minimum 9,29 N/mm2 and modulus of elasticity minimum 1523,56 N/mm2, maximum 2693,43 N/mm2. In this results, experiment boards indicated difference among each other. It is thought that, this differences was caused by wood kinds which are used in propress, gluening, method of spreading and press conditions.

Bu çalışmada, üç tabakalı yatık yongalı yongalevha üretiminde pres faktörleri ve talaş oranlarının etkisi fiziksel ve mekaniksel özellikler bakımından incelenmiştir. Sonuçlar levhalar arasında ve kontrol levhasına göre değerlendirilmiştir. Özgül kütle en yüksek 0,630 gr/cm3, en düşük 0,601gr/cm3, rutubet en yüksek %7,80 en düşük %6,46, su alma (24 saat) en düşük %75,12 en yüksek %86,31, kalınlık artımı (24 saat) en yüksek %16,07 en düşük %12,84, yüzey absorpsiyonu en iyi 409-402 mm en düşük 318-310 mm, yüzey sağlamlığı en yüksek 1,074 N/mm2 en düşük 0,758 N/mm2, yüzeye dik yöndeki çekme direnci en yüksek 0,465 N/mm2 en düşük 0,326 N/mm2, eğilme direnci en yüksek 14,75 N/mm2 en düşük 9,29 N/mm2 ve en yüksek elastikiyet modülü 2693,43 N/mm2 en düşük 1523,56 N/mm2 olarak bulunmuştur. Elde edilen sonuçlara göre; deneme levhaları aralarında ve kontrol levhasına göre farklılıklar göstermiştir. Bu farklılıkların ağaç türünden, tutkallamadan, serme şeklinden ve presleme şartlarından kaynaklandığı belirlenmiştir.
ÜÇ TABAKALI YATIK YONGALI YONGALEVHA ÜRETİMİNDE ÜRETİM ŞARTLARININ DEĞİŞTİRİLMESİNİN LEVHALARIN MEKANİK VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ