Drosophila melanogaster'de trifluraline karşı aleo vera uygulamasının koruyucu ekisinin çeşitli parametrelerle belirlenmesi - Köstekçi, Özge Çeliktaş (Bartın Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)
Pestisitler, doğal çevrede birçok canlı türü üzerinde toksik etkilere sebep olmaktadır. Pestisitlerin bilinçsiz ve kontrolsüz kullanımının insan sağlığına ve çevreye birçok olumsuz etkisi vardır. Trifluralin (TRF), yabani otları kontrol etmek için, pamuk ve soya fasulyesi gibi birçok yerde yaygın olarak kullanılan bir herbisittir. Özellikle suda yaşayan organizmalar için ekotoksisite, toksisite ve mutajeniteye neden olan bir maddedir. Aloe vera tropikal ve subtrobikal yerlerde yetişen bitki olup iyi ekonomik potansiyale sahip doğal bir iyileştiricidir. Anti-enflamasyon, anti-hepatit, yara iyileşmesine iyi gelen ve kemopreventif özelliğe sahip doğal bir bitkidir. Drosophila melanogaster, laboratuvarda çalışılması kolay ve tercih edilen bir model organizmadır. Bu tez çalışmasında farklı konsantrasyonlarda TRF (0,1 mM) ve Aloe vera (%2,5, %5 ve %10) uygulanan D. melanogaster üzerinde, ömür uzunluğu testi, larval toksisite ve comet testleri yapıldı. Ömür uzunluğu testinde son birey ölene kadar devam edildi. Larval toksisite de 15. gün bireyler toplandı ve sayıldı. Comet analizinde ise D. melanogaster'lerde oluşan olası DNA hasarları ölçüldü. Çalışmamızın bulgularına göre ömür uzunluğu deneyinde dişi ve erkek populasyonda Aloe vera verilen dozlarda ömür uzunluğu ilerlemiştir. Larval toksisite deneyinin sonucuna göre TRF'nin belirlenen konsantrayonunda larvanın yaşam oranını düşürdüğü, Aloe vera'nın ise en yüksek konsantrasyonda larvanın yaşam oranını arttırdığı görüldü. Comet analizine göre; TRF'nin DNA hasarında artış meydana getirdiği ve buna karşılık Aloe vera ile uygulandığında etkilerin giderek azaldığı sonucuna varıldı. Sonuç olarak Aloe vera'nın, TRF'nin yanında koruyucu olarak kullanılabilir ve TRF'nin zararlı etkilerini azaltabilir olduğu görülmekte ve Aloe vera jelinin insan sağlığı ve canlılık için önemli bir rolü olduğu düşünülmektedir.

Pesticides have caused toxic effects on many species in the environment. Unconscious and uncontrolled used of pesticideshas many negative effects on human health and the environment. Trifluralin (TRF) is a herbicide widely forhave weeds under control, such as cotton and soybeans used in many places. Particularly It has caused ecotoxia, toxicity and mutagenity, in aquatic organism. Aloe vera has growed in tropics and non-tropical zone and itshas a natural therapeutic, anti-inflammation, anti-hepatitis and chemopreventive and a good economic potential. Drosophila melanogaster has an easily worked and preferred model organism in laboratory conditions. In this thesis study, lifespan, larval toxicity and comet assay were performed on D. melanogaster which was applied in different concentrations of TRF (0.1 mM) and Aloe vera (2.5%, 5% and 10%). The lifespan assay continued until the last fly died. Flies were numbered and collected after 15 days in the larval toxicity assay. Potantial DNA damage in the D. Melanogasters measured with the comet assay. In thisstudy results, Male and females flies had increased to lifespan in groups with Aloe vera. As a survival rate of larva had decreased TRF concentrations, it had increased at the highest Aloe vera concentration in the larval toxicity assay. It was observed that as DNA damage was increased TRF gruops, it was decreased in all Aloe vera gruops. As a result, Aloe vera can be used as a conservator and decreased the harmful effects of TRF. Aloe vera gel has considered to have an important role for human health and vitality.
Determination of protective effect of aleo vera against trifluraline in Drosophila melanogaster by various parameters
Keywords: Drosophila melanogaster; Trifluralin; Aloe vera; Ömür uzunluğu; DNA hasarı; Larval toksisite; Longevity; DNA damage; Larva toxicity