Özel Öğrenme Güçlüğü Olan ve Olmayan Çocuklarda Plantar Basınç Dağılımı ve Denge Parametrelerinin Karşılaştırılması - Sevim, Meryem; Külünkoğlu, Bahar (Süleyman Demirel University, 2026)
Amaç: Bu çalışma Özel Öğrenme Güçlüğü (ÖÖG) olan ve olmayan çocukların plantar basınç dağılımını ve denge parametrelerini karşılaştırmak amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ayak Postür İndeksi (APİ) normal aralıkta bulunan 40 çocuk katıldı. Katılımcı çocuklardan ÖÖG olan 20 çocuk (ÖÖG grubu) ve ÖÖG olmayan 20 çocuk (Kontrol grubu) olarak ayrıldı. Çalışmaya katılan çocukların sosyodemografik bilgileri alındı. Dengeyi değerlendirmek için Pediatrik Denge Ölçeği (PDÖ) ve plantar basınç dağılımı analizi için DI?ASU Dijital Analiz Sistemi kullanıldı. Bulgular: ÖÖG grubundaki çocukların PDÖ skorlarının, kontrol grubundaki çocuklara göre anlamlı şekilde düşük olduğu görüldü (p 0,05). Sonuç: ÖÖG olan çocukların, ÖÖG olmayan çocuklara göre daha zayıf dengeye sahip olduğu ve ÖÖG olan çocuklarda plantar basınç dağılımı ile denge arasında anlamlı bir ilişki olmadığı görüldü.
Keywords: Öğrenme güçlüğü.; Ayak; Basınç; Denge