İbn Ebû Tâhir Tayfur ve kitabu Bağdad isimli eseri - Hizmetli, Mustafa; Hizmetli, Mustafa (International Journal of Science Culture and Sport, 2015)
Bu çalışmanın amacı İbn Ebu Tahir Tayfûr ve eseri Kitabu Bağdat’ı tanıtmaktır. Kitabu Bağdat, Bağdat için yazılmış ilk eser olması ve müellifin Halife el-Me’mûn döneminin büyük kısmını şahsi gözlemlerine dayalı olarak kaleme almış olması bakımından önemlidir. Çalışmada önce müellifin hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilecek, daha sonra eserin muhtevası ve İbn Ebu Tahir Tayfûr’un rivayetlerinde faydalandığı kaynaklardan söz edilecektir. Tarihu Bağdat’taki haberlerin râvileri, İbn Tayfur’dan nakilde bulunan tarihçi ve yazarlar da çalışmada değinilen diğer konulardır. Kitabu Bağdat, Taberi, Ebu’l-Ferec elIsfahani, el-Mes’udi, Hatip el-Bağdadi gibi tarihçilerin faydalandıkları kaynaklar arasında yer alması bakımından da önemlidir.

The aim of this work is to introduce Ibn Ebu Tahir Tayfur and his book called Kitabu Baghdad. Kitabu Baghdad is importantin that it is the first work for Baghdad and the author has written the large part of the Khalif al-Ma’mun’s period based upon his personal observations. In this work first of all will been informe about the author’s life and Works, then will be mentionedat the contents of the work and his sources which Ibn Ebu Tahir Tayfur benefited from them at his rumors. The conveyers of information at Tarihu Baghdad and the historians and the authors who transfer from Ibn Tayfur are the other subjects which are be mentioned in this work. In the same way Kitabu Baghdad is significant in that it takes part among the sources which the historians as Taberi, Abu’l-Faraj al-Isfahani, al-Mas’udi, Khatib al-Baghdadi used from them.
Keywords: İbn Ebu Tahir Tayfur; Kitabu Bağdat; el-Me’mun; Bağdat; Şehir tarihi