Nesiller arası adalet: Rawls'cu bir savunma - Aydın, Yağmur (Bartın Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2019)
Nesiller arası adalet sorunu felsefe, siyaset, ekonomi, sağlık, çevre, iktisat ve hukuk gibi birçok alanı ilgilendiren bir konudur. Bu sorun, gelecek nesillere karşı olan yükümlülükler, insan hakları, nüfus politikaları, kaynak kullanımları, tasarruflar ve tedbirler, çevre, iklim, ahlak gibi çeşitli konu başlıkları üzerinden incelenmektedir. Ancak bu konu üzerine yapılan çalışmalar, özellikle ulusal literatürde, henüz yeterli düzeyde değildir. Bu tez çalışması, nesiller arası adalet konusunu felsefi bir problem olarak ele alarak çevre, iklim, haklar, tasarruflar gibi konular üzerinden inceler. Bu bağlamda ilkin nesiller arası adalet kavramı, bu konuda geliştirilmiş lehte ve aleyhte görüşler incelenecektir. Daha sonra, nesiller arası adalet konusu on dokuzuncu yüzyıldan itibaren yaygın bir felsefi ve politik görüş olan faydacılık açısından incelenmektedir. Faydacı ahlak felsefecileri doğrudan nesiller arası adalet problemine değinmemelerine karşın birçok yorumcu faydacılığın bu konuda en radikal görüşü temsil ettiğini ileri sürer. Bu tezin amaçlarından biri faydacılığın nesiller arası adaletle ilgili görüşünün felsefi temellerini daha doğru biçimde ortaya koymaktır. Bu tezdeki felsefi dayanaklarımdan biri olan yirminci yüzyıl siyaset felsefesinin önde gelen düşünürlerinden John Rawsl'un hakkaniyet olarak adalet kuramı çerçevesinde nesiller arası adalet konusu ele alınmaktadır. Tezin son bölümünde ise, nesiller arası adalet konusu çevre, iklim ve sürdürülebilir nüfus bağlamında somut konular üzerinden incelenmektedir. Tez boyunca temellendirmeye çalıştığım görüşlerden biri şu ki nesiller arası adalet konusunda gelecek nesillere karşı sorumluluklarımızın olduğudur. Çünkü gelecek nesillerin var olmalarını ve yaşam standartlarını büyük ölçüde belirleyecek olan mevcut nesillerin yapacakları seçimler ve politikalar olacaktır.

The problem of intergenerational justice is a subject that concerns many areas such as philosophy, politics, economics, health, environment, economics and law. This issue is examined through various topics such as obligations to future generations, human rights, population policies, resource use, savings and measures, environment, climate, morality. However, studies on this subject are not sufficient yet, especially in the national literature. This thesis examines the issue of intergenerational justice as a philosophical problem and examines issues such as environment, climate, rights and savings. In this context, firstly, the concept of intergenerational justice, the pros and cons developed on this issue will be examined. Then, the issue of intergenerational justice is examined from the perspective of utilitarianism, a common philosophical and political view from the nineteenth century onwards. Although utilitarian moral philosophers do not mention the problem of direct justice between generations , many commentators argue that utilitarianism represents the most radical view on this issue. One of the aims of this thesis is to reveal more accurately the philosophical foundations of utilitarianism's view of intergenerational justice. One of my philosophical foundations in this thesis, John Rawls, one of the leading thinkers of twentieth-century political philosophy, deals with the issue of intergenerational justice within the framework of justice theory. In the last part of the thesis, the issue of intergenerational justice is examined on concrete issues in the context of environment, climate and sustainable population. One of the views I've tried to ground throughout the thesis is that we have responsibilities to future generations about intergenerational justice. Because there will be choices and policies to be made by the present generations, which will largely determine the existence and living standards of future generations.
Justice between generations: A defense of Ralws
06.03.2018 tarih ve 30352 sayılı Resmi gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
Keywords: Adalet; Faydacılık; John Rawls; Justice; Utilitarianism