Matematiksel Modelleme Sürecini Açıklayan Farklı Yaklaşımlar - Hıdıroğlu, Arş. Gör. Çağlar; Güzel, Doç. Dr. Esra Bukova (Bartın Üniversitesi, 2013)
Çalışmanın amacı, farklı matematiksel modelleme süreci yaklaşımlarını ele alarak, çalışmalardaki modelleme süreçlerinin aralarındaki farklılıkları ve benzerlikleri ortaya koymaktır. Literatür taraması niteliğindeki çalışmada, ilgili literatür “matematiksel modelleme sürecini şekillendiren temel bileşenler ve basamaklar nelerdir?” ve “temel basamakları özel kılan bilişsel aktiviteler nasıl şekillenmektedir?” soruları çerçevesinde incelenmiştir. Matematiksel ve gerçek yaşam arasındaki geçiş, matematiksel modeli kurma, çözme gibi basamaklar süreçteki önemli basamaklar olarak karşımıza çıkmaktadır. İlk çalışmalardaki farklı modelleme süreçlerinde genellikle temel basamaklar ön plandayken; son yıllardaki modelleme süreçlerinde basamakların yanı sıra bileşenlerin de dikkate alındığı görülmektedir. Modelleme sürecindeki bilişsel süreçlerin açıklanması, problem çözme sürecindeki zorlukları ortaya çıkardığı gibi, modelleme problemleriyle gerçek yaşam ve matematiğin ilişkilendirilmesini, bilişsel ve üst bilişsel becerilerin ortaya çıkarılmasını veya geliştirilmesini sağlayacak bilinçli tasarlanan öğretim ortamlarının yaratılmasında büyük önem taşımaktadır. Çalışma modelleme sürecine ve modelleme problemlerinin kullanımına dair kapsamlı bir bakış açısı getireceği düşünülmektedir.

The purpose of the study is to reveal the differences and similarities between modeling process by dealing with mathematical modeling process in literature. In this study, literature review, the literature in question was examined through the questions: “What are the basic components and steps in the mathematical modeling process?” and “How to be shaped mental activities in occurring basic steps?”. Transition between mathematical and real world and the steps such as making and solving the mathematical model are important part of modeling process. It was seen that the basic components of mathematical modeling were generally considered in initial studies but in last studies it was examined the components of mathematical modeling as well as basic steps. Explaining the mental activities in modeling cycle exposes blockages of problem solving process. Besides, they are great importance for creating learning environments providing relation between real world and mathematics, and occurrence and improvement of cognitive and meta-cognitive skills. It is thought that this study may bring a comprehensive perspective related to use of modeling problems and modeling process
Different Approaches Clarifying Mathematical Modeling Process
Keywords: Studies on Education; Eğitim Üzerine Çalışmalar