CAM TAVANI ETKİLEYEN FAKTÖRLER - Akça, Yaşar; Karagüzel, Aynur; Akça, Yaşar (Bartın Üniversitesi, 2025)
Beşeri sermayenin doğru kullanımı, işletmelerin rekabet gücüne olumlu yönde tesir etmektedir. Çalışanları ile uyum içindeki işletmelerin hayat seyri, her zaman uzun ömürlü olacaktır. İşletme içinde adalet ve eşitlik algısının hakim olması ve çalışanlara ayrımcılık gözetmeksizin muamele edilmesiyle organizasyonel performans artışı beraberinde gelecektir. Bu çalışmada, kadın işgörenlerin önünde görünmeyen engeller olarak tanımlanan cam tavanın nedenleri ortaya konulmuştur. Cam tavan kavramıyla kadınların istihdamında özellikle dikey doğrultuda kariyer ilerleme fırsatlarının önündeki bariyerlere işaret edilmektedir. Kadın işgücünün kariyer sürecinde ortaya çıkan engel çeşitleri olarak bireysel engeller, örgütsel engeller ve toplumsal engeller söz konusudur. Bu makalenin amacı; işaret edilen faktörleri açıklamak ve cam tavana karşı izlenecek stratejileri ortaya koymaktır. Kadınların cam tavana maruz kaldıklarında aktif bir duruş takınmaları, iletişim ağlarından kopmamaları, sorunun çözümünde mücadele vermeleri, kararlı ve tutarlı hareket etmeleri, yeteneklerini göstermeleri cam tavanı yenmek için yapmaları gerekenler olarak değerlendirilmektedir.
Keywords: Employment; İstihdam; Gender and Politics; Toplumsal Cinsiyet ve Siyaset