Farklı Kalınlık ve Gramajdaki Ambalaj Kartonlarının Neme Karşı Dayanım Parametrelerinin incelenmesi - Tutak, Doğan (Bartın Üniversitesi, 2019)
Kâğıt ve kartonlar için içerisinde bulundukları sıcaklık ve nem oldukça önemlidir. Lifli yapıları itibari ile higroskopik özelliklere sahip olduklarından dolayı hem sıcaklıktan hem de nemden kolayca etkilenebilirler. Bu nedenle kartonların fiziksel yapılarına göre sıcaklık ve nemden nasıl etkilendiklerinin tespiti için, çalışmada aynı özelliklerde, ancak dört farklı gramaj ve kalınlığa sahip (327 g/m2– 16,11 ?m, 348 g/m2– 18,06 ?m, 389 g/m2– 20,02 ?mve 417 g/m2– 22,38 ?m) kartonlar seçilmiştir. Kartonlar şartlandırma kabininde 22°C ±1 sabit sıcaklıkta, %40, %65 ve %90 olmak üzere üç farklı nem değerinde şartlandırılmıştır. Şartlandırma sonrası kartonların Stiffness (bükülme) dayanımı TAPPI, T 489 om-15'e göre, Yırtılma direncidayanımı TAPPI, T 414 om-12'ye göre, Kopma ve Uzama direnci dayanımı TAPPI, T 494 om-01'e göre test edilmiştir. Çıkan sonuçlar değerlendirildiğinde sıcaklık, nem ve karton kalınlıklarının, kartonların fiziksel dayanımlarına etki ettiği tespit edilmiştir.
Keywords: Timber; Pulp and Paper; Kereste; Hamur ve Kağıt