Uzaktan Piyano Eğitimi Veren Müzik Öğretmenlerinin Öz Yeterlik Algıları - Ulusoy, Almila; Öztürk, Ferda Gürgan (Bartın Üniversitesi, 2025)
Araştırma, uzaktan piyano eğitimi veren müzik öğretmenlerinin çeşitli değişkenlere göre öz yeterlik algılarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu alanda yapılan öz yeterlik araştırmaları incelenerek müzik öğretmenlerinin uzaktan piyano eğitimine yönelik görüşleri alınmıştır. Araştırmaya Türkiye'nin farklı illerinden uzaktan özengen piyano eğitimi veren 122 müzik öğretmeni katılmıştır. Araştırmada, Yıldız (2015) tarafından geliştirilen 10 maddelik 5'li likert tipindeki “Uzaktan Eğitime Yönelik Özyeterlik Algısı Ölçeği” kullanılmıştır. Demografik bilgi formu ve uzaktan eğitime yönelik öz yeterlik ölçeği, müzik öğretmenlerinin e-postalarına iletilen çevrimiçi anket ile toplanmıştır Araştırma sonucunda uzaktan piyano eğitimi veren müzik öğretmenlerinin, genel öz yeterlik algılarının, sistemin gerektirdiği araçları ve mevcut bileşenlerini kullanabilme, gerekli teknolojileri derslere bütünleştirme alanlarında öz yeterlik algılarının yüksek olduğu görülmektedir. Sanal sınıf yönetiminde erkek öğretmenlerin kadınlara göre öz yeterlik algılarının daha yüksek olduğu, hizmet içi eğitim alan müzik öğretmenlerinin öz yeterlik algılarının arttığı, 15 yıl ve üzeri hizmet süresi olan, 37 yaş ve üzeri müzik öğretmenlerinin uzaktan piyano eğitimine yönelik öz yeterlik algı düzeylerinin ise düşük olduğu sonucuna varılmıştır. Araştırmada ulaşılan sonuçlara yönelik öneriler sunulmuştur.

The research was conducted to determine self-efficacy perceptions of music teachers who teach piano remotely according to various variables. Self-efficacy research in this field has been examined and the views of music teachers towards amateur remote piano education have been taken. 122 Music teachers who provide remote amateur piano training from different provinces of Turkey participated in the research. In the research, the 10-item, 5-point Likert type "Self-Efficacy Perceptions Scale for Distance Education" developed by Yıldız (2015) was used. The demographic information form and the self-efficacy scale for distance education were collected through an online survey sent to the e-mails of music teachers. As a result of the research, it is seen that the general self-efficacy perceptions of music teachers who provide distance piano education are high in the areas of being able to use the tools and existing components required by the system and integrating the necessary technologies into the lessons. In virtual classroom management, male teachers have higher self-efficacy perceptions than women, music teachers who receive in-service training have increased self-efficacy perceptions. Music teachers with 15 years and more of service, aged 37 and over have low self-efficacy perception levels for distance piano education. Recommendations for the results achieved in the research were presented.
Self-Efficacy Perceptions of Music Teachers Teaching Piano Remotely
Keywords: Fine Arts Education; Güzel Sanatlar Eğitimi