Beyond the Writing Aspect of Argument-Driven Inquiry: Investigating Students' Cognitive and Affective Expectations - Çetin, Pınar Seda; Eymur, Guluzar (Bartın Üniversitesi, 2018)
The purpose of the present study was to investigate whether pre-service teachers' cognitive and affective expectations were met after participation of lab investigations that were designed based on the ADI instructional model. Based on Novak' theory of learning, when the students get responsibilities to connect new knowledge with existing one, the students stand active role in generating knowledge through experiences. Novak categorized these human experiences as cognitive (thinking), affective (feeling), and psychomotor (doing). The successful consolidation of the cognitive, affective and psychomotor experiences then result in meaningful learning. In order to determine whether the cognitive and affective expectations of pre-service teachers are ful?lled by their experiences in a science laboratory course, weak experimental design was utilized in this study. Third grade pre-service science teachers attended ADI activities as a part of their regular course through 11 weeks. Through ADI activities pre- service teachers had a chance to engage variety of scientific activities such as designing investigations, arguing from evidence, writing scientific reports, and critically evaluating peers' reports. The results of the study showed that, the ADI instructional model was able to meet pre-service teachers' expectations especially in cognitive dimension.

Bu çalışmanın amacı, Argümantasyon Tabanlı Sorgulayıcı Araştırma (ATSA) yöntemine göre tasarlanmış laboratuvar uygulamalarına katılan öğretmen adaylarının bilişsel ve duyuşsal beklentilerinin karşılanıp karşılanmadığını incelemektir. Novak'ın anlamlı öğrenme teorisine göre, anlamlı öğrenmenin gerçekleşmesi için, öğrencilerin konuyla ilgili ön bilgisinin olması, yeni bilginin öğrencilere anlamlı bir şekilde verilmesi ve öğrenme sürecinde öğrencilerin aktif olarak rol alması gerekir. Novak, insanların bu deneyimlerini bilişsel (düşünme), duyuşsal (hissetme) ve psikomotor (yapma) olmak üzere üçe ayırmıştır.  Bu bilişsel, duyuşsal ve psikomotor deneyimlerin başarılı şekilde bütünleşmesi ise anlamlı öğrenme ile sonuçlanmaktadır. Bu çalışmada, öğretmen adaylarının fen laboratuvarındaki bilişsel ve duyuşsal beklentilerinin, deneyimleri tarafından karşılanıp karşılanmadığını Galloway ve Bretz (2015) tarafından geliştirilen Laboratuvarda Anlamlı Öğrenme Ölçeği ile belirlemek amacıyla zayıf deneysel desen kullanılmıştır. Üçüncü sınıf fen bilgisi öğretmen adayları 11 hafta boyunca düzenli derslerinin bir parçası olarak ATSA etkinliklerine katılmıştır. Bu etkinlikler aracılığıyla öğretmenler adayları, bilimsel bir araştırma tasarlama, delillere dayalı argüman üretme, bilimsel rapor yazma ve akranlarının raporlarını eleştirel olarak değerlendirme gibi çeşitli bilimsel etkinliklerde bulunma şansına sahip olmuşlardır. Çalışmanın sonuçları,  ATSA öğretim yönteminin öğretmen adaylarının bilişsel ve duyuşsal boyutlardaki beklentilerini karşılayabildiğini göstermiştir.
Argümantasyon Tabanlı Sorgulayıcı Araştırma Yönteminin Yazmaya Etkisinin Ötesinde: Öğrencilerin Bilişsel ve Duyuşsal Beklentilerinin İncelenmesi