Tekstil çalışanlarının işe yönelik tutumlarının incelenmesi - Genç, Emine; Genç, Emine (My University, 2018)
Örgütsel davranış çalışmaları içerisinde çalışanların işe yönelik tu-tumları farklı açılardan ele alınmaktadır. Bu çalışmada çalışanların işe yönelik tu-tumları işle bütünleşme kavramı çerçevesinde ele alınmıştır. İşle bütünleşme çalı-şanın fiziksel, zihinsel ya da duygusal enerjisini iş rollerini yönlendirdiği, alan ya-zınında tükenmişlik kavramının tersi olarak ele alınan olumlu bir tutum olarak de-ğerlendirilmektedir. Çalışmada 210 çalışanı bulunan bir tekstil fabrikasında çalı-şanların işe yönelik tutumları incelenmiştir. Çalışanların işe yönelik tutumlarının incelenmesi amacıyla Rich (2006) tarafından geliştirilen “işle bütünleşme ölçeği” kullanılmıştır. Basit tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılarak 90 çalışana yönelik anket çalışması gerçekleştirilmiştir. İnceleme sonucunda 4 anket çalışma kapsamı dışında tutulmuş ve 86 anketten elde edilen veriler analiz edilmiştir. Analiz sonu-cunda tekstil çalışanlarının işe yönelik tutumlarının olumlu düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Çalışan verimliliği dolayısıyla örgütsel verimlilik açısından çalışanların işe yönelik tutumlarının belirlenerek bu doğrultuda yönetim stratejilerinin uygu-lanması önemlidir. Örgüt içerisinde olumsuz tutuma neden olabilecek etkenler be-lirlenmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır.
Keywords: Örgütsel davranış; Organizational behavior