Göç kaynaklı sağlık sorunlarına yönelik betimsel bir değerlendirme - Nas, Fethi (Doğu Kitapevi, 2019)
20. Yüzyıl, insanların ülkeler arasında hareket etme talepleri ve baskılarından kaynaklanan yeni mekânsal ve sosyal etkile imlere yol açmıştır. Bu etkileşimler ile birey ve toplumlar arasındaki ili kilerde bir dizi yeni de i meler görülmüştür. Birçok bakımdan dünya, geçmiş ile mukayese edildi inde daha küçük bir yer haline gelmiştir. Dünyanın bir bölgesinde yaşanan sosyal, politik ve ekonomik olaylar ile iklimsel değişmeler ve sağlık sorunları dünyanın diğer bölgelerini her zamankinden daha çok etkiler hale gelmiştir. Bazı ülkelerde ya anan nüfus artı ı ve yoksulluk gibi sorunlar, buralarda ya ayan insanları alternatif ve daha iyi yaşam koşullarının var olduğuna inanılan yerlere doğru yönlendirmektedir. Aynı zamanda giderek insan yaşantısında önemli bir unsur haline gelmiş olan ileti im teknolojileri, diğer ülkelerdeki yaşam standartları hakkında daha kolay bilgi sahibi olunmasını ve bu konudaki düşüncelerin daha kolay yayılıp yeni beklentilerin ortaya çıkmasının önünü açmıştır. Dünyanın farklı yerleri arasında ulaşımın gelişmesi ile insan hareketliliği artmış ve bu hareketlilik farklı sosyal ve politik düşünceler ile farklı ekolojik alanlar arasındaki etkileşimi yoğunlaştırmıştır.
Keywords: Göç; Sağlık sorunları; Göçmen hakları; Migration; Health problems; Immigrant rights