Genç yetişkinlerde beslenme-egzersiz davranışlarının incelenmesi - Gürsoy, Ali Rıza (Bartın Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2024)
Araştırmanın amacı, genç yetişkinlerde beslenme ve egzersiz davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırma ilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma grubunu, kolayda örnekleme yöntemi ile seçilen 355'i erkek, 670'i kadın olmak üzere toplamda 1025 gönüllü katılımcı oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, araştırmacılar tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu, ''Beslenme-Egzersiz Davranışları Ölçeği (BDEÖ)'' kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 23.0 paket programından faydalanılarak bağımsız örneklemler için t testi, üç veya daha fazla gruplar arasındaki farklılıkları belirlemek için One Way ANOVA ve ilişki sınamaları için Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır. Tüm testlerden elde edilen verilerde anlamlılık düzeyi "p<0.05" değeri dikkate alınmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular incelendiğinde, cinsiyet değişkenine göre yapılan t testi sonuçlarında üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıklar puan ortalamaları istatiksel olarak anlamlı bir farklılığa sahip değildir. Ancak birbirine yakın sonuçlara sahip oldukları belirlenmiştir. Katılımcıların beslenme ders alma değişkeni açısından incelendiğinde beslenme dersi alma değişkeni açısından üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları puan ortalamaları istatiksel olarak anlamlı bir farklılığa sahip değildir. Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının gelir durumu değişkeni açısından farklılık gösterip göstermediğine yönelik yapılan sonuçlar incelendiğinde gelir durumu değişkeni üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları puan ortalamalarında istatistiksel olarak farklılığın olduğu belirlenmiştir.

The aim of the study is to examine the relationship between nutrition and exercise behaviors in young adults. The study was conducted using the relational screening model. The study group consists of a total of 1025 volunteer participants, 355 of whom were male and 670 of whom were female, selected by the convenience sampling method. The personal information form prepared by the researchers, the ''Nutrition-Exercise Behavior Scale (BDES)'' was used as the data collection tool. In the analysis of the data, the SPSS 23.0 package program was used, and t-test for independent samples, One Way ANOVA to determine the differences between three or more groups and Pearson Correlation analysis for relationship tests were used. The significance level of "p<0.05" was taken into account in the data obtained from all tests. When the findings obtained from the study were examined, the t-test results conducted according to the gender variable showed that the mean scores of university students regarding their nutritional habits did not have a statistically significant difference. However, it was determined that they had similar results. When the participants were examined in terms of the variable of taking a nutrition course, there was no statistically significant difference in the average scores of university students' nutritional habits in terms of the variable of taking a nutrition course. When the results were examined to determine whether the nutritional habits of university students differed in terms of the income status variable, it was determined that there was a statistically significant difference in the average scores of university students' nutritional habits in terms of the income status variable.
Examination of nutrition-exercise behaviors in young adults
Keywords: Beslenme; Egzersiz; Genç yetişkin ve sağlık; Exercise; Health; Nutrition and young adults