İhtiyaç, Yeterlik ve Mesleki Doyum Bağlamında Rehber Öğretmenlerin Görev Algıları - Tarhan, Sinem; Tarhan, Sinem (My University, 2017)
Bu çalışmanın amacı okullarda çalışan rehber öğretmenlerin MEB Rehberlik ve Psikolojik Danışma (RPD) Hizmetleri Yönetmeliği'nde belirtilen görevlere ilişkin görüşlerini belirlemektir. Çalışma grubu kartopu örnekleme ve ulaşılabilir örnekleme yöntemi kullanılarak oluşturulmuş, çalışmaya 235 rehber öğretmen katılmıştır. RPD Hizmetleri Yönetmeliği'nde yer alan görevler sıralanmış ve beşli likert olarak puanlanmıştır Okul rehber öğretmenlerinin okullarında en çok ihtiyaç duyulduğunu düşündükleri görevler; komisyonlara ve toplantılara katılmak, bilgi vermek, görüş belirtmek, bireysel rehberlik hizmetleri ile bireyi tanıma etkinliklerini yürütmek olarak sıralanmıştır. Okul rehber öğretmenlerinin yerine getirirken kendilerini yeterli olarak algıladıkları görevler; ders yılı sonunda bir rapor hazırlamak, komisyon ve toplantılara katılarak bilgi vermek, görüş belirtmek ile sınıf öğretmenlerine rehberlik etmek şeklinde sıralanmıştır. Okul rehber öğretmenlerinin yerine getirirken en çok mesleki doyum elde ettikleri görevler; psikolojik danışma yapmak, bireysel rehberlik hizmetlerini ve bireyi tanıma etkinliklerini yürütmek, ailelere ve okul personeline yönelik konferans vb etkinlikler düzenlemek ve sınıflarda yürütülen eğitsel ve meslekî rehberlik etkinliklerinden, uygulanması RPD alanında özel bilgi ve beceri gerektirenleri uygulamak olarak sıralanmıştır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Hemşirelik; Psikoloji