Teacher Evaluation Scale: Parent Form (TES-PF) Validity and Reliability Study - Yılmaz, Sevim Handan (My University, 2025)
Öğretmen Değerlendirme Ölçeği: Veli Formu (TES-PF) Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması Öz Öğretmenin mevcut performansı öğrencilerin performansına ve dolayısıyla eğitimin kalitesine doğrudan yansımaktadır. Bu düşünceden yola çıkarak tasarlanan araştırmanın amacı, velilerin öğretmenleri kapsamlı bir şekilde değerlendirebilmelerini ve dolayısıyla öğretmenlerin de kendilerini değerlendirebilmelerini sağlayacak bir ölçme aracı geliştirmektir. Araştırma, kesitsel tarama modelinde bir ölçek geliştirme ve geçerlik çalışmasıdır. İlk aşamada iç tutarlılığı sınamak ve faktör yapısını belirlemek amacıyla Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) ve güvenirlik analizi yapılmıştır. Bu aşamaya 254 kişi, ikinci aşamaya ise 201 kişi katılmıştır. Ölçeğin yapı geçerliliğini belirlemek amacıyla Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) ve madde-toplam test değerleri incelenmiş, Cronbach Alpha iç tutarlılık katsayısı hesaplanmıştır. Ölçeğin yapı geçerliliğini belirlemek amacıyla Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) testi ve Bartlett'in Küresellik Testleri uygulanmış, faktör yükleri incelenmiş, madde-toplam korelasyonu değerlendirilmiş ve ayırt ediciliği düşük olan maddeler ölçekten çıkarılmıştır. İç tutarlılığı belirlemek amacıyla Cronbach Alpha katsayısı hesaplanmıştır. İkinci aşamada AMOS 24.0 kullanılarak doğrulayıcı faktör analizi (DFA) ve geçerlik testleri yapılmıştır. Faktör yapısını doğrulamak için DFA uygulanmış ve modelin uyum iyiliğini değerlendirmek için ?²/df, CFI, TLI, IFI, RMSEA ve SRMR uyum indeksleri incelenmiştir. Son olarak ölçeğin yakınsak ve ıraksak geçerliliğinin kanıtı olarak Ortalama Varyans Açıklaması (AVE) ve Bileşik Güvenilirlik (CR) değerleri hesaplanmıştır. Araştırma sonucunda modelin genel uyum kriterlerinin karşılandığı, ölçeğin geçerli ve güvenilir olduğu belirlenmiştir. Anahtar kelimeler: öğretmen, veli, değerlendirme, ölçek
Keywords: Teacher; parent; scale; assessment