Yeraltı suyu kalitesinin fizikokimyasal parametrelerle belirlenmesi: Bartın ili örneği - Güneş, Gülten; Güneş, Gülten (UKSAY DESKİ, 2018)
Bu çalışmada, yeraltısuyu kalitesinin fizikokimyasal parametrelerle araştırılması ve içme suyu ya da tarımsal alanlarda sulama suyu olarak kullanılabilirliğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada öncelikle farklı noktalarda su kuyuları tespit edilmiş ve Mart 2018, Nisan 2018 ve Mayıs 2018’de 5 noktadan yeraltısuyu numuneleri alınmıştır. Alınan su örneklerinde, sıcaklık (T), pH, çözünmüş oksijen (ÇO), renk, bulanıklık, elektriksel iletkenlik (Eİ), toplam sertlik (TS), nitrat (NO3-), sülfat (SO4-2), fosfat (PO4-3), toplam çözünmüş katılar (TÇK) belirlenmiştir. pH, elektriksel iletkenlik (Eİ), sıcaklık (T), toplam çözünmüş katılar (TÇK) elektrod metodu (Hanna HI 9812-5), bulanıklık nefelometrik metod (Hach 2100 Q Portable Türbidimetre), toplam sertlik titrasyon metodu, nitrat, sülfat ve fosfat UV spektrofotometre metodu (Hach Lange DR 6000) ile belirlenmiştir. Ortalama değerler T= 16?C, ÇO= 3mg/L, pH=8.3, Eİ=564 ?s/cm, TS= 257 mg CaCO3/L, bulanıklık= 4 NTU, NO?3=2.7 mg/L, SO4-2= 42 mg/L, PO4-3= 0.3 mg/L, TÇK=282 mg/L ve renk= 14 (Pt-Co) olarak belirlenmiştir. Toplam sertlik (TS) değeri 257 mg CaCO3/L olarak belirlenmiş olup, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından içme suları için belirlenmiş sınır değerden (500 mg CaCO3/L) düşüktür. Fakat Sawyer ve McCarty (1967) tarafından yeraltı suları için bildirilmiş sınıflandırmada 3. sınıf sert sular sınıfında yer almaktadır. Sadece iki örnekleme noktasında renk ve bulanıklık parametrelerinin TSE 266, DSÖ ve EPA tarafından belirlenen limit değeri aştığı belirlenmiştir.

In this study, it is aimed to investigationthe groundwater quality by physicochemical parameters and to determine the it’s usability as drinking water and irrigation water in agricultural areas. In the study, firstly, water well were determined at different points and groundwater samples were taken from 5 points in March 2018, April 2018 and May 2018.Temperature (T), pH, dissolved oxygen (DO), colour, turbidity, electrical conductivitiy (EC), total hardness (TH), nitrate (NO3?), sulfate (SO4-2), phosphate (PO4-3), total dissolved solids (TDS) have been determined in taken samples. pH, electrical conductivity (EI), temperature (T), total dissolved solids (TDS)were measured byelectrode methodusing Hanna HI 9812-5. Turbidity were measured by nephelometric method usingHach 2100 Q Portable Turbidimetry).Whilenitrate, sulfateand phosphate were determined by UV spectrophotometer method by using Hach Lange DR 6000, total hardness was determined by titri metric method. The mean values were determined as T =16?C, DO = 9 mg/L, pH = 8.3,EC=568 ?s/cm, TH= 257 mg CaCO3/L, Ca+2= 86mg/L, Mg+2=10 mg/L, turbidity= 4 NTU, NO3?=2.7 mg/L, SO4-2= 42mg/L, PO4-3= 0.3 mg/L, TDS=282 mg/L.Total Hardness (TH) value lower than the limit value (500 mg CaCO3/L) reported by World Health Organisation (WHO).However it taken part in the hard water class according to the classification reported by Sawyer andMcCarty (1967).At only two sampling points, the color and turbidity parameters have been determined to exceed the limit value set by TSE 266, WHO and EPA.
Keywords: Yeraltısuyu kalitesi; Fizikokimyasal parametreler; İçme suyu; Su yönetimi