E-İmza Güvenliğine Yönelik Bir Araştırma: Bibliyometrik Bir Analiz - Köksal, Nilhan; Ceyhan, Eyüp Burak (Bartin University, 2026)
Dijitalleşen dünyada kişilerin ve kurumların daha hızlı işlem yapabilmesi için kullanılan teknolojilerden biri de e-imzadır. E-imza’nın hayatımızı kolaylaştırmasının yanı sıra sorunlarla da karşılaşılabilmektedir. Bu sorunlardan biri de e-imzanın güvenliğidir. Bu çalışmada e-imza güvenliğine yönelik yapılan araştırmaların bibliyometrik analizi yapılmıştır. Bu analiz sırasındaScopus’ta "security" ve "electronic signature" anahtar kelimeleri 1979-2024 tarihleri arasını kapsayacak şekilde aratılarak 487 adet dokümana ulaşılmış, ulaşılan bu dokümanlar Vosviewer programı kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan bibliyometrik analiz ortak yazarlık analizi, yazar atıf analizi, anahtar sözcük analizi, yazarların kuruluşlarıve yazarların ülkelerini kapsamaktadır. Çalışma sonucunda analiz yapılan konuda yeterli sayıda yayın olmadığı, dolayısıyla e-imza güvenliğinin sağlanmasında güncel çalışmaların artırılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Keywords: E-imza; elektronik imza; güvenlik; kimlik doğrulama; blokzincir