Yapılaşmanın görsel yönden kıyı peyzajına etkisi Bartın İnkumu örneğinde değerlendirme - Koçan, Nurhan; Koçan, Nurhan (Gümüşhane Üniversitesi, 2011)
İnsanların yoğun kent ortamından uzaklaşma ve ikinci bir konut sahibi olma isteği ile turistik bölgelerdeki kıyılarda yapılaşmalar her geçen gün artmaktadır. Birçok rekreasyonel faaliyete olanak sağlayan kıyı alanlarında doğal ve kültürel peyzaj değerlerine uygun olmayan kontrolsüz yapılaşma, kıyı alanlarının fiziksel ve görsel yönden olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır. İnkumu Bartın İli’ne 14 km uzaklıkta bulunan turizm açısından ilgi çekici bir bölgedir. Bu çalışmada İnkumu kıyışeridindeki yapılaşmanın kıyı üzerindeki görsel etkileri incelenmiş ve yapı cephelerine yönelik çözüm önerileri getirilmiştir.

Dense urban environment, moving away from the people and the desire to have a second home and tourism in coastal areas is increasing day by day constructions. Providing recreational activities in many coastal areas not suitable for natural and cultural landscape values of the uncontrolled building, coastal areas is caused by negative effects on physical and visual aspects. Inkumu located 14 km away from Bartin Province is a region in terms of tourism attractions. This study examined visual effects on the skylines of the coastal construction coastal Inkumu and building facades have been proposals for the solution.
Keywords: Kıyı alanları; Kıyı peyzajı; Peyzaj planlaması; Coastal areas; Coastal landscape; Landscape planning