Data-Driven Transformation in Sports Sciences with Artificial Intelligence - Sarıkabak, Murat; Vural, Engin (Erzurum Teknik Üniversitesi, 2025)
The purpose of this study is to examine the impacts of artificial intelligence (AI) in sports sciences. Given the limited number of studies in the literature, this research aims to comprehensively address the contributions of AI to sports sciences. A qualitative research method was employed, and searches were conducted in databases such as the YÖK Thesis Center, Google Scholar, and PubMed using keywords including "Artificial intelligence and sports" and "AI applications in sports sciences." The obtained articles, books, and reports were selected according to specific criteria and analyzed using the document analysis method. The findings reveal that AI provides extensive contributions to sports sciences. AI is effectively utilized to evaluate athlete performance, optimize training processes, and predict injury risks. Additionally, it plays a role in verifying referee decisions, conducting game analyses, and developing team strategies. Through wearable technologies and sensors, athletes' biometric data is collected to create personalized training programs and enhance performance improvements. AI-based analyses in various sports disciplines (e.g., football, basketball, volleyball, swimming) assist in developing more effective strategies. However, challenges such as data security and ethical concerns remain. In conclusion, AI is revolutionizing sports sciences, and its more widespread use in the future will play a significant role in enhancing athlete performance. Future research should particularly focus on sports psychology and real-time applications. Furthermore, it is recommended that sports clubs, federations, researchers, and policymakers collaborate to take more comprehensive steps regarding the ethical use of AI applications and their effects on athletes.

Bu çalışmanın amacı, yapay zekânın spor bilimlerindeki etkilerini incelemektir. Literatürdeki sınırlı çalışmalar göz önüne alındığında, bu araştırma, yapay zekânın spor bilimlerine katkılarını daha kapsamlı bir şekilde ele almayı hedeflemektedir. Çalışmada nitel bir araştırma yöntemi kullanılmış ve YÖK Tez Merkezi, PubMed gibi veri tabanlarından “Yapay zekâ ve spor” ve “Yapay zekâ spor bilimleri uygulamaları” gibi anahtar kelimelerle tarama yapılmıştır. Elde edilen makale, kitap ve raporlar belirli kriterlere göre seçilip, doküman analizi yöntemiyle incelenmiştir. Bulgular, yapay zekânın spor bilimlerine geniş bir katkı sağladığını ortaya koymaktadır. Yapay zekâ, sporcuların performansını değerlendirmek, antrenman süreçlerini optimize etmek ve yaralanma risklerini tahmin etmek için etkili bir şekilde kullanılmaktadır. Ayrıca, hakem kararlarını doğrulamak, oyun analizleri yapmak ve takımların stratejilerini geliştirmek gibi alanlarda da yer almaktadır. Giyilebilir teknolojiler ve sensörler aracılığıyla sporcuların biyometrik verileri toplanarak kişiselleştirilmiş antrenman programları oluşturulmakta ve performans iyileştirmeleri sağlanmaktadır. Farklı spor branşlarında (futbol, basketbol, voleybol, yüzme vb.) yapay zekâ tabanlı analizler, daha etkili stratejiler geliştirilmesine yardımcı olmaktadır. Ancak, veri güvenliği ve etik kaygılar gibi engeller de bulunmaktadır. Sonuç olarak, yapay zekâ spor bilimlerinde dönüşüm yaratmaktadır ve gelecekte bu teknolojinin daha yaygın kullanımı, sporcuların performansını artırmada önemli rol oynayacaktır. Gelecekte yapılacak araştırmaların, özellikle spor psikolojisi ve gerçek zamanlı uygulamalar üzerine yoğunlaşması gerektiği söylenebilir. Ayrıca, spor kulüpleri, federasyonlar, araştırmacılar ve politika yapıcıların işbirliği yaparak, yapay zekâ uygulamalarının etik kullanımı ve sporcular üzerindeki etkileri konusunda daha kapsamlı adımlar atmaları önerilmektedir.
Yapay Zekâ ile Spor Bilimlerinde Veri Odaklı Dönüşüm
Keywords: Sports Activity Management; Spor Faaliyetleri Yönetimi