EĞİTİM PROGRAMLARININ UYGULANMASINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNE İLİŞKİN YÖNETİCİ GÖRÜŞLERİ - Doğan, Durak; Semerci, Nuriye; Semerci, Nuriye (My University, 2016)
Yaşanılan yüzyılla birlikte ülkelerin, güç ve zenginlik algıları değişmiş, bilim ve teknoloji en önemli güç haline gelmiştir. Bu gücün ortaya çıkarılmasında en belirleyici unsurlardan biri eğitimdir. Eğitim bunu gerçekleştirirken iki kaynaktan beslenir. Bunlardan biri eğitim programları iken diğeri eğitim çalışanlarıdır. Eğitim programlarının hedeflenen başarıya ulaşması için programların uygulanması süreçlerinde karşılaşılan sorunların hızlı bir şekilde tespitinin ve çözümünün yapılması gereklidir. Diğer taraftan okul yöneticilerinin eğitim programlarına bakış açıları ve ayıracakları zamanın fazlalığı, programların başarıya uluşmasında önemli bir unsurdur. Bu çalışmada okul yöneticilerinin, eğitim programlarının uygulanmasındaki görev ve sorumluluklarının neler olduğunu kendi bakış açılarına göre ortaya koymaları amaçlanmıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden görüşme tekniğinin kullanıldığı bu çalışmada, farklı tür ve kademedeki 17 okul yöneticisinin uygulanmasında karşılaştıkları sorunlar ve bunları çözüm şekilleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırmada mevcut durumu en iyi şekilde ortaya koymak amacıyla nitel araştırma desenlerinden Durum çalışması kullanılırken yöneticilerin seçiminde amaçlı örnekleme yöntemlerinden Maksimum çeşitlilik örneklemesi kullanılmıştır. Görüşmede katılımcılara yöneltilen sorular yarı yapılandırılmış olarak oluşturulmuş bu sayede, katılımcının kendini daha rahat ifade etmesi sağlanarak, derinlemesine bilgi alınmıştır. Araştırma da elde edilen bulgular arasındaki ilişkileri daha iyi ortaya koymak, birbirine yakın bulguları anlaşılabilirliğini arttırmak amacıyla Nvivo programı kullanılarak içerik analizi uygulanmasında karşılaşılan sorunların en fazla uygulayıcılardan kaynaklandığını ifade ederken, sorunların çözümünde ise toplantıları tercih ettikleri görülmektedir. Yöneticiler eğitim programlarının uygulanmasında en önemli sorunlardan birini gerek kendilerinin gerekse öğretmenlerin programlar hakkında yeterli bilgiye sahip olmamaları olarak görmektedir. Bu nedenle eğitim programlarının uygulanma süreçleri ile ilgili, öğretmen ve yöneticilere yönelik, düzenli hizmet içi eğitimler verilmelidir
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları