Bartın ili çiftlik köyü doğal mera alanının bazı karakteristiklerinin belirlenmesi - Altıntaş, Gülşah Alagöz (Bartın Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2019)
Bu araştırma Bartın ilinin Çiftlik köyü mera alanının bazı karakteristiklerini belirlemek amacı ile 2018-2019 yıllarında yürütülmüştür. Bu amaçla, bitki ile kaplı alan, botanik kompozisyon, yeşil ot verimi, kuru madde verimi ve toprakların bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Mera alanı eğimli bir yapıya sahip olduğu için alan; üst yamaç, orta yamaç ve alt yamaç olacak şekilde üç lokasyona ayrılmıştır. Bununla birlikte analiz edilen parametrelerin lokasyonlara bağlı olarak ortalamaları arasında bir farklılık olup olmadığını anlamak için tek yönlü varyans analizi yapılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre; tüm mera alanında 27 farklı familyaya ait toplam 87 bitki taksonu teşhis edilmiştir. Bu bitkilerin 17 adedi baklagiller, 14 adedi buğdaygiller ve 56 adedi diğer familya taksonlarına aittir. Teşhis edilen bitkilerin 12 adedi azalıcı, 7 adedi çoğalıcı ve 68 adedi istilacı gruptatır. Yine bu bitkilerin 24 adedi tek yıllık ve 63 adedi çok yıllıktır. En yüksek toplam kuru madde verimi alt yamaçta tespit edilmiştir. Farklı yamaç lokasyonlarına ait toprakların karekteristikleri göz önüne alındığında üst ve orta yamaçta bulunan orta derecedeki kireç içeriği dışında bitkilerin büyümesini ve gelişimini engelleyecek herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır. Her ne kadar çalışma alanına ait bitki çeşitliliği fazla gibi görünse de bu bitkilerin 56 (%64) adedinin diğer familyalara ait olması ve 68 (%78) adedinin istilacı grupta yer alması mera alanının klimaks mera vejetasyonundan oldukça uzaklaşmış olduğunu göstermektedir. Bartın ilinde meralar üzerine yapılacak araştırmalar arttıkça karşılaşılan problemlere üretilecek çözüm önerileri de artacaktır. Meraların sahip olduğu potansiyellerine tekrar kavuşturulmasında öncelikli olarak mera alanın vejetasyon özelliklerinin, toprak özelliklerinin ortaya konulması gerekmektedir. Elde edilen sonuçlar meraların gerekli amenajman ve ıslah yöntemleri için ortaya çıkarılacak çerçevenin çizilmesine olanak sağlayabilecektir.

This research was carried out to determine some characteristics of rangeland area in Çiftlik village of Bartın province within 2018-2019. For this purpose, canopy coverage, botanical composition, green grass yield, dry matter yield and some physical and chemical properties of soils were determined. Rangeland was divided into three locations as upper slope, middle slope and lower slope, since it has a sloping shape. However, one way anova was used to determine whether there was a difference between the means of the analyzed parameters depending on the locations. According to the results; 87 plant taxa belonging to 27 different families were identified in the rangeland. The plants consisted of 14 grasses, 17 legumes and 56 other family taxons. Twelve of the plants were decreaser, seven of them increaser and sixty-eight of them invaders. Twenty-four of the plants had annual life span and the others had perennial. When the characteristics of soils belonging to different slope locations were taken into consideration, there was no negative effect on the growth and development of plants other than the medium lime content on the upper and middle slopes. Although the variety of plants belonging to the study area was high, 56 (64%) of these plants were in the other families and 68 (78%) were in the invasive group indicated that the rangeland area was far from climax rangeland vegetation. As the researches on the pastures increase in Bartın province, the solution to the problems about the rangelands will increase. The vegetation and soil characteristics of the rangelands should be determined in order to regain the potentials of rangelands. The obtained results will provide to determine the necessary management and improvement methods of the rangelands.
06.03.2018 tarih ve 30352 sayılı Resmi gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
Keywords: Mera ekolojisi; Mera alanı; Rangeland ecology; Rangeland field