OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESİNLER KONUSUNUN YARATICI DRAMA UYGULAMALARIYLA ÖĞRETİLMESİNİN ÖĞRENME DÜZEYİNE ETKİSİ - Kara, Yılmaz; Aslan, Burcu; Kara, Yılmaz (My University, 2018)
Toplumlar sağlıklı vatandaşlara sahip olmak ister. Sağlık ise bireyin beden, ruh vesosyal yönden denge halinde olmasıdır. Sağlığımız üzerinde beslenme alışkanlıklarımızınönemli etkisi bulunmaktadır. Besinler, besin hijyeni, öğün, mevsim yiyecekleri gibi etmenlerbeslenmenin konusudur. Dengeli beslenme bireyin sağlıklı olması ve toplum sağlığıaçısından önemlidir. Bireylerin okul öncesi dönemde edindikleri beslenme deneyimleribeslenme alışkanlıklarının temelini oluşturmaktadır. Bu durum okul öncesi dönemde beslenmeeğitimini zorunlu kılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, yaratıcı drama uygulamalarınınokul öncesi eğitim kademesinde eğitim gören beş yaş grubu öğrencilerin besinlerkonusundaki öğrenme düzeylerine etkisini belirlemektir. Bu amacı yerine getirmek içinyarı deneysel yöntem benimsenmiştir. Çalışma grubu okul öncesi dönem eğitimlerine devametmekte olan 5 yaş grubu öğrencilerinden oluşmaktadır. Çalışma grubunda rastgeleyöntemle 18 öğrenci deney ve 19 öğrenci ise kontrol grubunda yer almıştır. Çocuklarınbesin gruplarında yer alan besinlere ilişkin besin seviyelerinin yükseltilmesi, yemek yemeve temizlik kurallarını öğrenmeleri için 6 hafta süren yaratıcı drama eğitimi verilmiştir.Kontrol grubuna verilen eğitim ise araştırmacı tarafından düz anlatım ve soru- cevaptekniğiyle sınırlı tutulmuştur. Araştırmadan elde edilen ham veriler bilgisayar ortamınaaktarılarak istatistik paket programı üzerinden betimsel ve içkin analize tabi tutulmuştur.Yapılan analizler sonunda yaratıcı drama uygulamalarının, düz anlatım ve soru cevaptekniğine göre daha etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak, öğrenciler üzerindeolumlu etkileri nedeni ile özellikle okul öncesi dönemde biyoloji ve diğer fen konularınınöğretiminde drama yönteminden yararlanılması önerilmektedir.
Keywords: Beslenme ve Diyetetik; Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Eğitim; Özel