OKUMADA KÜÇÜK HARFLERİN BÜYÜK GÜCÜ - Güneş, Firdevs (My University, 2012)
Günümüzde bilgiye ulaşmanın en üstün yolu okumadır. Okuma, bireyin dil, zihinsel, sosyal ve duygusal becerilerine ve geleceğine yön vermektedir. Bu nedenle okuma öğretimi ve becerilerine büyük önem verilmektedir. Okuma öğretiminde kelimeleri tanıma ve anlama olmak üzere, iki temel beceriye ağırlık verilmektedir. Araştırmalar kelime tanımada sürecinde harflerin görünümü, şekilleri, büyük ve küçük harfle yazılmış olmasının etkili olduğunu göstermektedir. Beyin araştırmaları küçük harflerle yazılan kelimelerin daha hızlı tanındığını ve anlaşıldığını ortaya koymaktadır. Küçük harflerle yazılmış bir metin büyük harflerle yazılmış bir metne göre daha hızlı okunmaktadır. Bir metni küçük harflerle okumak bütün ayrıntılarını incelemeyi, derinlemesine bilgilenmeyi ve öğrenmeyi kolaylaştırmaktadır. Küçük harflerin görsel tanınma üstünlüğü görme, anlama ve zihinde yapılandırma işlemlerini hızlandırmaktadır. Küçük harflerle yazılmış kelimelerin fark edilmesi büyük harflere göre daha kuvvetli olmakta ve 3 kat daha kolay fark edilmektedir. Bu durum dikkat ve hatırlamayı etkilemekte, küçük harflerin reklamcılıkta kullanılmasını getirmektedir. Küçük harflerle hazırlanan reklam ve logoların daha kolay kabul edildiği saptanmıştır. Bu nedenle büyük firma ve markalar çağrışım gücünü artırmak için küçük harflere yönelmişlerdir. Bu sonuçlardan hareketle okuma etkinliklerinde küçük harflerin büyük gücü iyi bilinmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Dil ve Dil Bilim