İstanbul-Bentler yöresindeki doğal sapsız meşe (Quercus petraea (Mattuschka) Lieb.) gençliklerinde ilk büyümelerin değerlendirilmesi - Özel, Halil Barış; Ertekin, Murat; Özel, Halil Barış (My University, 2010)
Bu araştırmada, Bentler Orman İşletme Şefliğinin 42 nolu bölmesinde Büyük Alan Siper Metodu (BASM)’nun kullanıldığı sapsız meşe (Quercus petraea (Mattuschka) Lieb.) doğal gençleştirme çalışmasında, gençliklere ait ilk büyümeler değerlendirilmiştir. 2.0 ha büyüklüğündeki gençleştirme alanından alınan 10 adet deneme alanında, 4 yıl (2007-2010) süreyle gençlik sayısı, gençliklerin boy ve kök boğaz çapı gelişimleri incelenmiştir. Buna göre 2007 yılında yapılan sayım ve ölçüm sonuçlarına göre sapsız meşe gençliklerinin sayısının 56-123 adet/$m^ 2$, ortalama boy büyümesinin 2,7-4,6 cm ve ortalama kök boğaz çapı gelişiminin 6,5-8,2 mm arasında değiştiği belirlenmiştir. 2008 yılında yapılan ölçüm ve sayımlarda gençlik sayısının 43-106 adet/$m^ 2$, ortalama boy büyümesinin 4,8-6,5 cm ve ortalama kök boğaz çapı gelişiminin 7,3-10,6 mm arasında değiştiği tespit edilmiştir. 2009 yılında gerçekleştirilen tespitlerde gençlik sayısının 30-92 adet/$m^ 2$, ortalama boy büyümesinin 8,6-9,8 cm ve ortalama kök boğaz çapı gelişiminin 8,4-11,5 mm arasında değiştiği saptanmıştır. 2010 yılında yapılan son sayım ve ölçüm sonuçlarına göre, sapsız meşe gençliklerinin sayısının 18-82 adet/$m^ 2$, ortalama boy büyümesinin 9,2-12,3 cm ve ortalama kök boğaz çapı gelişiminin de 10,2-12,4 mm arasında değiştiği tespit edilmiştir.
Keywords: Ziraat Mühendisliği; Orman Mühendisliği; Türkiye; fideler; bitki boyu; kökler; silvikültür; çap; silvikültürel sistemler; Quercus petraea