HEDONİK AÇLIK, SEZGİSEL YEME VE FİZİKSEL AKTİVİTE: GENÇ YETİŞKİNLER - Yamaner, Emre; Cerit, Emrah; Çamiçi, Furkan; Turğut, Tuna; Sarikan, Ümran (Uluslararası Bilim Kültür ve Spor Derneği (UBİKS), 2026)
Genç yetişkinlik dönemi, bireylerin fiziksel, psikolojik ve sosyal açıdan önemli gelişim süreçlerinden geçtiği bir dönemdir. Hedonik açlık, duygusal tatmin arayışıyla yenen yiyecekleri tanımlarken, sezgisel yeme bireylerin içsel açlık sinyallerine dayanarak yeme davranışlarını şekillendirmektedir. Fiziksel aktivite ise bu dönemdeki bireylerin besin tercihlerini etkileyebilecek önemli bir faktör olduğu düşünülmektedir. Bu doğrultuda araştırmada, genç yetişkin bireylerde hedonik açlık, sezgisel yeme ve fiziksel aktivite durumu arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma grubunu, kolayda örnekleme yöntemi ile seçilen ve 18-29 yaşları arasında yer alan 402 kişi (Ortyaş=19.02) oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, araştırmacılar tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu, “Besin Gücü Ölçeği” ve “Sezgisel Yeme Ölçeği” kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 24.0 paket programından faydalanılarak bağımsız örneklemler için t testi ve değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek için ise Pearson Korelasyon analizleri kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular incelendiğinde, cinsiyet değişkenine göre yapılan t testi sonuçlarında besin gücü ölçeği toplam puanı ve alt boyutları ve sezgisel yeme ölçeği alt boyut puan ortalamaları arasında anlamlı farklılık tespit edilmemiştir (p>0.05). Katılımcıların açısından VKI, besin gücü ölçeği toplam puanları ve alt boyutları, sezgisel yeme ölçeği alt boyut puanları arasında anlamlı ilişkilerin bulunduğu saptanmıştır (p<0.05). Diğer yandan Fiziksel aktivite durumu ile besin gücü ölçeği toplam puanları ve alt boyutları, sezgisel yeme ölçeği alt boyut puanları arasında anlamlı ilişkilerin bulunmadığı anlaşılmıştır (p<0.05). Sonuç olarak, VKI ile besin gücü algısı ve sezgisel yeme davranışları arasında anlamlı ilişkiler bulunduğunu göstermektedir. Bu bilgiler doğrultusunda, genç yetişkin bireylerin sağlıklı bir beslenme davranışına sahip olabilmeleri adına bu konuda seminer ve eğitimlerin verilmesi önemli olarak görülmektedir.
Keywords: Fiziksel Aktivite; Egzersiz; Genç; Beslenme; Yetişkin