HPV Testi Hakkındaki Tutum ve İnançlar Ölçeği Türkçe Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması: Metodolojik Çalışma - Sögüt, Seda; Küçükkaya, Burcu; Cangol, Eda (My University, 2024)
Amaç: Serviks kanseri, kad ınlarda yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ve büyük ölçüde önlenebilir bir hastal ıktır. Serviks kanseri için birincil tarama, uzun süredir devam eden pap-smear/insan papil- loma virüsü [human papilloma virüs (HPV)] testi uygulamas ı olup, erken tanıda kadınların bu teste yönelik tutum ve inançlar ı önemli rol oynamaktadır. Bu çalışmanın amacı, HPV Testi Hakkındaki Tutum ve İnançlar Ölçeği’nin (HTHTİÖ) Türkçeye uyarlanan formunun, Türk toplumu bağlamında geçerli ve güvenilir bir ölçek olma durumuna yö- nelik analizlerin gerçekleştirilmesidir. Gereç ve Yöntemler: Metodo- lojik tipte bu ara ştırmanın verileri, 20.08.2023-10.09.2023 tarihleri arasında web yolu ile sosyal medya (Facebook, Instagram, Twitter, Telegram gibi) forum sayfalarında paylaşılarak araştırmaya katılmaya gönüllü 230 kadın üzerinde uygulanarak toplanmıştır. Geçerlilik ve gü- venirlik değerlendirmesinde, gerekli olan tüm geçerlilik ve güvenirlilik aşamalarına yönelik analizler uygulanmıştır. Bulgular: HTHTİÖ’nün maddelerinin uygulanabilirliği ve anlaşılırlığı konusunda görüş alınan 10 uzmanın değerlendirmelerinin birbiriyle paralel olduğu bulunmuş- tur (sınıf içi korelasyon katsayısı=0,79; p<0,001). İç tutarlılığı yüksek- tir (Cronbach alfa katsayısı değerleri 1. faktör için 0,961, 2. faktör için 0,856, 3. faktör için 0,981 ve 4. faktör için 0,949). Ölçeğin madde-top- lam puan korelasyon de ğerleri 0,422-0,960 aras ında değişmektedir. Yapı geçerliliğinin değerlendirilmesi için hesaplanan Pearson korelas- yon katsay ıları 0,220-0,560 aras ında de ğişmektedir (p<0,05). HTHTİÖ’nün 4 faktörlü (kişisel engeller, toplumsal normal, güven, en- dişe) ve 20 maddeden oluşan yapısının Türk toplumunda uygulanabilir olduğu kabul edilmiştir. Sonuç: HTHTİÖ, yüksek geçerlilik ve güveni- lirliğe sahip olduğu belirlenmiştir. Ölçek, Türk toplumundaki HPV testi tutum ve inanç düzeylerini belirlemek amacıyla kullanılabilir.
Keywords: Kültür; tutum; sonuçların tekrarlanabilirliği; İnsan papilloma virüsü DNA testleri