Guy de Maupassant'ın The Necklace ve O.Henry'nin The Gift of the Magi Adlı Eserlerinde Yanlış Bir İdeal Olan Materyalizmin Mukayeseli Bir Analizi - Guven, Samet (Bartın Üniversitesi, 2025)
Materyalizm üzerine yapılan bu mukayeseli çalışma, sırasıyla Guy de Maupassant'ın The Necklace ve O. Henry'nin The Gift of the Magi eserlerini ele almaktadır. Edebi bir terim olarak materyalizm, ekonomi ve toplumdaki bazı köklü değişikliklerin insanları nasıl etkilediğini göstermektedir. Seçilen bu kısa öykülerde karakterlerin arzularının büyük ölçüde içinde yaşadıkları toplumsal koşullar tarafından yönlendirildiğine dikkat çekilmektedir. The Necklace adlı birinci hikayedeki Mathilde alt sınıf bir aileden gelmektedir ve daha yüksek bir mevkiye ulaşma hırsı onu samimi ilişkilerden ziyade maddi eşyalara daha fazla önem vermeye sevk etmektedir. Benzer şekilde, ikinci hikâye olan The Gift of the Magi'deki Jim ve Della yoksul karakterlerdir ve içgüdüsel olarak birbirlerine hediye almak için değerli eşyalarını feda etmek zorunda hissetmektedirler. Yani bu hikayeler, daha mutlu bir dünya için empati ve şefkatin önemine işaret ederek, kapitalist sistemi ve onun maddi mülkiyet üzerindeki etkisini sert bir şekilde eleştirmektedir. Bu bakımdan makalenin amacı, seçilen kısa öykülerde maddi refahtan ziyade sevgi ve özverinin daha derin değerini açığa çıkararak, materyalizmin nasıl bireysel fedakarlığa ve derin bir ironiye yol açan yanlış bir ideal olarak temsil edildiğini göstermektir.

This comparative study on materialism deals with The Necklace by Guy de Maupassant and The Gift of the Magi by O. Henry respectively. As a literary term, materialism focuses on how some changes in the economy and society affect people. In these stories, it is pointed out that the desires of the characters are highly directed by the communal conditions in which they live. Mathilde in The Necklace comes from a lower-class family and her ambitions to get a higher position led her to give more importance to material belongings rather than sincere relations. Similarly, Jim and Della in The Gift of the Magi suffer from poverty, and they instinctively feel obliged to sacrifice their precious belongings to purchase presents for each other. In other words, these stories harshly criticize the capitalist system and its effect on material possessions by signifying the importance of empathy and compassion for a happier world. In this respect, the purpose of this article is to show how materialism is represented as a false ideal that leads to individual sacrifice and profound irony by uncovering the deeper value of love and selflessness over material prosperity in the selected short stories.
A Comparative Analysis of Materialism as a False Ideal in Guy de Maupassant's The Necklace and O.Henry's The Gift of the Magi
Keywords: Comparative and Transnational Literature; Karşılaştırmalı ve Ulusötesi Edebiyat