Karakter güçleri müdahalelerinin ingilizceyi yabancı dil olarak öğrenen yetişkinlerin öz yeterlilik ve iletişim kurma istekliliklerine etkileri - Dursun, Meral Gündüz (Bartın Üniversitesi, 2025)
İnsan ve bu dünyadaki öz varlığı yüzyıllardır araştırmaların merak konusu olmuştur. Bilimin ve teknolojik gelişmelerin hız kazanmasıyla birlikte insan hayatı her geçen gün kolaylaşmış fakat mutlu olma durumu yerini daha çok mutsuzluğa bırakmıştır. Psikolojinin alt dallarından olan pozitif psikoloji de bu ihtiyaç sebebiyle geliştirilmiştir. Pozitif psikoloji, optimal insan işleyişi ve refahının bilimsel çalışmasıdır. Bireylerin ve toplumların gelişmelerine etki eden olumlu duygu, düşünce ve davranış kalıplarını incelemeyi amaçlayan bu alan, hastalık ve ruhsal rahatsızlıklardan daha çok insan zihninin sağlıklı yönlerine dikkat çekmektedir. İnsanların olumlu duygular ve davranış kalıpları geliştirerek hayatları boyunca mutlu yaşamalarını destekleyen ve bilimsel araştırma ve uygulamalarda pozitif olma durumunu önemseyen pozitif psikoloji, eğitim, sağlık, ekonomi, yönetim (örgütsel davranış), liderlik, sosyal hizmetler ve daha birçok alanda uygulanmıştır. Bununla birlikte, pozitif psikoloji müdahalelerinin yetişkinlerin doğal bir ortamda dil öğrenimi üzerindeki etkisini araştıran araştırma eksikliği vardır. Bu çalışmanın amacı, karakter güçleri müdahalelerinin İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen yetişkinlerin öz yeterlilik ve iletişim istekliliklerine etkilerini araştırmaktır. Araştırmada nicel ve nitel veri toplama yöntemlerini içeren karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Katılımcılar, 7 ders saati süresi boyunca bir dizi pozitif psikoloji karakter güçleri (yaratıcılık, merak, yargı, öğrenme aşkı, perspektif, öz denetim, liderlik) müdahalesine katılmışlardır. Bu süreç sonunda yabancı dilde öz-yeterlilik algıları İngilizce Öz Yeterlilik İnançları Ölçeği (Yanar ve Bümen, 2012) ile değerlendirilmiştir. Katılımcıların pozitif psikoloji müdahaleleri sırasındaki algıları, deneyimleri ve iletişim kurma istekliklerindeki değişiklikleri incelemek için ise yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Nitel veriler içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda elde edilen bulgular, karakter güçleri müdahalelerinin, İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen yetişkinlerin öz yeterliliklerini anlamlı derecede etkilediğini ve iletişim istekliliklerini artırdığını göstermektedir. Çalışmanın sonunda araştırmacı ve eğiticilere yönelik öneriler sunulmuştur.

For centuries, humans and their intrinsic existence have been subjects of curiosity in research. With the acceleration of scientific and technological advancements, human life has become increasingly easier, but the state of happiness has often been replaced by greater unhappiness. As a response to this need, positive psychology, a subfield of psychology, was developed. Positive psychology is the scientific study of optimal human functioning and well-being. This field aims to examine the positive emotions, thoughts, and behavior patterns that influence the development of individuals and societies, focusing more on the healthy aspects of the human mind rather than diseases and mental disorders. By supporting people in developing positive emotions and behavior patterns throughout their lives, positive psychology emphasizes positivity in scientific research and applications. It has been applied in various fields such as education, health, economics, management (organizational behavior), leadership, social services, and many others. However, there is a lack of research investigating the impact of positive psychology interventions on adult language learning in a natural environment. This study aims to explore the effects of character strengths interventions on the self-efficacy and willingness to communicate of adults learning English as a foreign language. The research employs a mixed-method approach, including both quantitative and qualitative data collection methods. Participants engaged in a series of positive psychology character strengths interventions (creativity, curiosity, judgment, love of learning, perspective, self-regulation, leadership) over seven class hours. At the end of this process, their perceptions of self-efficacy in the foreign language were assessed using the English Self-Efficacy Beliefs Scale (Yanar and Bümen, 2012). Additionally, semi-structured interview forms were used to examine participants' perceptions, experiences, and changes in their willingness to communicate during the positive psychology interventions. Qualitative data were evaluated through content analysis. The findings from the analysis show that character strengths interventions significantly impact the self-efficacy and willingness to communicate of adults learning English as a foreign language. The study concludes with recommendations for researchers and educators.
The effects of character strengths interventions on EFL adults' self-efficacy and willingness to communicate
Keywords: Eğitim ve Öğretim