Yetkinliklere Dayalı İnsan Kaynakları Yönetiminin Türkiye Kamu Kurumları Bağlamında Mevcut Durumu - Aytekin, İhsan (Bartın Üniversitesi, 2022)
Kaynakların etkin ve verimli bir şekilde kullanılması örgütler açısından hayati bir öneme sahiptir. Günümüzde ise bu önem, özellikle kamu kurumları açısından giderek artmaktadır. Çünkü kamu kurumlarının sahip olduğu kaynaklar ile sunmakla yükümlü olduğu ürün ve hizmetler arasındaki açık giderek artmaktadır. Değişim hızının artması ile birlikte klasik uygulamaların, kaynakların etkin kullanımı noktasında yetersiz kalması ise daha etkin uygulamalara yönelimi artırmıştır. Bunun sonucunda kamu yönetimi anlayışı, giderek daha fazla özel sektöre benzeyerek kaynakların etkin ve verimli kullanılmasına odaklanmaya başlamıştır. Yeni kamu yönetimi yaklaşımı olarak ifade edilen bu yaklaşım, beraberinden insan kaynakları yönetimi yaklaşımında da bazı yenilikler getirmiştir. Örgütün temel kaynaklarından biri olan insan kaynaklarında, etkinlik ve verimliliği artırmaya dayalı bu yeni insan kaynakları yaklaşımının bir uygulaması da yetkinlik bazlı insan kaynakları yönetim ve uygulamalarıdır. Dünya genelinde oldukça yaygın olan yetkinlik bazlı insan kaynakları yaklaşımı, insan kaynaklarının temini, seçimi, geliştirilmesi ve performansının değerlendirilmesinde yoğun olarak kullanılmaktadır. Ancak Türkiye açısından bakıldığında, yetkinliklere dayalı insan kaynakları yönetimi konusunda kamu sektörünün geride kaldığı görülmektedir. Bu çalışmada dünyada yetkinlik bazlı insan kaynakları uygulamaları ve Türkiye'nin bu konudaki konumu ele alınmıştır. Mevcut durumun analizine odaklanan bu çalışma ile kamu alanında yetkinlik bazlı insan kaynakları yönetimi ihtiyacı tanımlanmaya çalışılmış ve yapılması gerekenlere dair değerlendirmeler yapılmıştır.

Productive and efficient use of resources is of vital significance for organisations. Today, this significance is increasing even more particularly for public enterprises. This is because the gap between the products and services they are responsible to provide and the resources they have is also continuously growing. Along with the increase in the speed of change, the idea that conventional implementations fall short of expectations in efficient use of resources, resulted in increased tendency towards more productive applications. Consequently, the understanding of public management, similar to that of the private sector, started focusing on effective use of resources. This new approach, referred to as the new public management approach, brought about some novel understandings in human resources management (HRM). Human resources is one of the fundamental resources of an organisation, and one of the implementations of this new approach which aims to productivity and efficiency in use of resources is competence-based human resources management and practice. The competence-based HRM approach, which is widespread across the globe, has been extensively implemented in provision, selection, development and performance assessment of human resources. However, it can be contended that the public management in Turkey has fallen behind in establishing an understanding of competence-based HRM. The present study focuses on the competence-based HRM practices around the world and the position of Turkey in this regard. Through an analytical approach on the status quo, it was aimed to identify the need for a competence-based HRM approach in public management and findings were evaluated for development and practical implications.
Current Situation of Competence-Based Human Resources Management in the Context of Turkish Public Institutions
Keywords: Public Administration; Kamu Yönetimi; Business Administration; İşletme