Elit güreşçilerin ulusal ve uluslararası müsabakalarda durumluk kaygı düzeylerinin farklı değişkenlere göre incelenmesi - Yavuz, Evin Demirhan (Bartın Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2024)
Bu çalışmada elit güreşçilerin ulusal ve uluslararası müsabakalarda durumluk kaygı düzeylerinin farklı değişkenlere göre incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu kadın, serbest ve grekoromen stilden aynı sezon içerisinde hem ulusal hem de uluslararası müsabakalara katılan aktif güreşçiler oluşturmaktadır. Araştırmanın anket formu katılımcılara yüz yüze ulaştırılmış ve araştırmada gönüllülük esasına uygun hareket edilmiştir. Verilerin toplanmasında 256 katılımcıya ulaşılmıştır. Verilerin toplanması için kullanılan anket iki kısımdan oluşmuştur. Birinci bölümde araştırmacı tarafından oluşturulan kişisel bilgiler formu, ikinci kısımda Spielberger ve arkadaşları (1970) tarafından geliştirilen, Türkçeye Öner ve Le Compte (1983) tarafından uyarlanan Durumluk Kaygı ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın verileri SPSS 25.0 paket programı ile yapılmıştır. Ölçeklerin normallik analizler basıklık çarpıklık katsayılarına bakılarak karar verilmiş ve verilerin ±2 arasında dağıldığı görülmüş ve verilerin analizinde parametrik testlerin uygulanmasına karar verilmiştir. İstatistiksel açıdan, frekans, yüzde ve güvenirlik katsayısı hesaplamaları, Bağımsız Örneklem T Testi ve Anova Analizleri yapılmıştır. Analizde %95 aralığına göre hesaplamalar yapılmıştır. Araştırma sonucunda bütün güreş stillerinde uluslararası müsabakalardaki durumluk kaygı durumları ulusal müsabakalara oranla anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur. Cinsiyet açısından Kadın güreşçilerin durumluk kaygı düzeyleri erkek güreşçilerden önemli oranda düşük seviyelerde bulunmuştur. Boy uzunluğu değişkenlerinde 159 cm ve altı katılımcıların durumluk kaygı düzeyleri 170-174 cm ve 180 cm ve üstü katılımcılardan yüksek olduğu görülmüştür. Kadın güreşçilerin durumluk kaygı düzeyleri serbest ve grekoromen stil güreşçilerden yüksek bulunmuştur. Uluslararası şampiyonada birinci alan katılımcıların durumluk kaygı düzeyleri diğerlerine oranla anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur.

This study aimed to examine the state anxiety levels of elite wrestlers in national and international competitions according to different variables. The study group of the research consists of female, freestyle and Greco-Roman style wrestlers who participate in both national and international competitions in the same season. The survey form of the research was delivered to the participants face to face and the research was conducted on a voluntary basis. 256 participants were reached in data collection. The survey used to collect data consisted of two parts. In the first part, a personal information form created by the researcher was used, and in the second part, the State Anxiety scale developed by Spielberger et al. (1970) and adapted into Turkish by Öner and Le Compte (1983) was used. The data of the research was collected with the SPSS 25.0 package program. The normality analyzes of the scales were determined by looking at the kurtosis and skewness coefficients, and it was seen that the data were distributed between ±2 and it was decided to apply parametric tests in the analysis of the data. Statistically, frequency, percentage and reliability coefficient calculations, Independent Sample T Test and ANOVA Analyzes were performed. In the analysis, calculations were made based on the 95% range. As a result of the research, state anxiety levels in international competitions in all wrestling styles were found to be significantly lower than in national competitions. In terms of gender, the state anxiety levels of female wrestlers were found to be significantly lower than those of male wrestlers. In height variables, it was observed that the state anxiety levels of participants 159 cm and below were higher than participants 170-174 cm and 180 cm and above. State anxiety levels of female wrestlers were found to be higher than freestyle and Greco-Roman style wrestlers. The state anxiety levels of the participants who took first place in the international championship were found to be significantly higher than the others.
Investigation of the state anxiety levels of elite wrestlers in national and international competitions according to different variables
Keywords: Spor; Güreş; Güreşçiler; Kaygı düzeyi; Sports; Wrestling; Wrestlers; Anxiety level