Çevre Vergilerinin Gelir Dağılımı Üzerindeki Bozucu Etkisinin Tersine Çevrilebilirliği - Özden, Engin (Bartın Üniversitesi, 2017)
Çevre koruma amaçlı vergilerin uygulandığı elektrik, yakıt ve su gibi temelihtiyaç maddelerine ilişkin harcamaların alt gelir gruplarının tüketimleriiçerisindeki paylarının yüksekliği, gelir dağılımının bu gruplar aleyhine çevrevergileri nedeniyle daha da bozulmasına yol açarak etkinlikle çatışan bir adaletsorunu ortaya çıkarmaktadır. Çevre vergilerinin geleneksel bazı vergilerin yerinialmasına yönelik vergi sistemlerinde yapılacak reform niteliğindeki dönüşümyoluyla, çevrenin korunmasına ilişkin etkinlik yanında gelir dağılımınıniyileştirilmesi de sağlanarak adil bir vergileme gerçekleştirilebilir. Bu nedenle,vergi yükünün önemli bir kısmı akaryakıt üzerinden alınan Özel Tüketim Vergisive Motorlu Taşıtlar Vergisi gibi çevreyle ilgili vergilerden oluşan Türkiye'nin,vergi sistemlerinin ağırlıklı olarak çevre vergilerinden oluşturulması yönündekievrensel eğilime uyum sağlayacak düzenlemeleri ülke koşullarını gözeterekplanlamasında yarar görünmektedir.
Keywords: Economics; Ekonomi