Genç Kızılçam Biyokütle Denklemleri; Kozağacı Orman İşletme Şefliği Örneği - Durkaya, Birsen; Durkaya, Ali; Sayın, Gülhan; Durkaya, Birsen; Durkaya, Ali (My University, 2022)
Ormanların karbon depolama kapasitelerine ilişkin hesaplamalar tüm dünyada giderek daha önemli hale gelmiştir. Karbon bildirimlerinde uluslararası kurumlar, orman ekosistemlerinde depolanan karbon miktarlarının envantere dayalı olarak, tam ve kesin olarak belirlenmesini arzu etmektedir. Tüm ülkenin ormanlık alanlarındaki karbon stokunun belirlenmesi için, her ağaç türünün farklı habitatlarda biriktirdiği biyokütle miktarının ve bağladıkları karbon miktarının yöresel olarak belirlenmesi gerekmektedir. Bu çalışmada genç kızılçamlar yöresel olarak dikkate alınarak, Mersin Kozağacı Orman İşletme Şefliği içerisindeki saf kızılçam meşcerelerine ait toprak üstü ve toprak altı biyokütle denklemleri geliştirilmiştir. Çalışmada ayrıca kızılçam için odun yoğunluk oranı ve ibre kuru ağırlık oranı belirlenmiştir.
Keywords: Biyoloji; Tarımsal Ekonomi ve Politika; Ekoloji