Biyouyumlu agaroz-?-siklodekstrin hidrojellerinin karakterizasyonu ve ilaç salım özelliklerinin araştırılması - Erden, Büşra Aksoy (Gazi Üniversitesi, 2026)
Hidrojeller, yüksek su tutma kapasitesi ve hidrofilik özellikler sergileyen, gözenekli, üç boyutlu, çapraz bağlı polimer ağlarından oluşan yumuşak malzemeler olarak tanımlanır. Hidrojellerin kimyasal, fiziksel, mekanik ve biyolojik özellikleri, bunların çok sayıda alanda kullanılmasına olanak sağlamaktadır. Son yıllarda, özellikle ilaç salım teknolojilerinde hidrojellerin artan tercihi, bu alana olan ilgiyi önemli ölçüde artırmıştır. Mevcut çalışmada, farklı oranlarda ?-siklodekstrin (?CD) kullanılarak agaroz-?-siklodekstrin (AG?CD) içeren hidrojeller halka açılma polimerizasyon tekniği ile hazırlandı. Daha sonra değişen oranda ?CD içeriğinin hidrojelin ilaç salım eğilimi üzerine etkisi araştırıldı. Elde edilen hidrojellerin yapısal, morfolojik ve termal karakterizasyonları sırasıyla FTIR, SEM ve TGA kullanılarak aydınlatıldı. Daha sonra bunların şişme oranları ve su içerikleri gravimetrik yöntemle belirlendi. Hidrojellerin in vitro ilaç salım davranışları ve biyouyumlulukları mikroplaka okuyucu kullanılarak gerçekleştirildi. Sonuçlar yapıdaki ?CD oranının azalmasıyla hidrojellerin şişme oranının, su içeriklerinin ve ilaç yükleme yüzdesinin arttığını gösterdi. Ayrıca, hidrofilik 5-florourasilin daha yüksek salım eğiliminin, hidrojellerdeki ?CD miktarındaki artışla desteklendiğini göstermişlerdir. Hücre kültürü çalışmaları hidrojellerin toksik olmadığını ortaya koydu. Sonuç olarak, hazırlanan biyouyumlu AG?CD hidrojellerinin ilaç salım alanında kullanım potansiyeline sahip olduğu söylenebilir.
Keywords: Agaroz; ?-siklodekstrin; 5-florourasil; hidrojel; ilaç salımı