FATİH Projesi Kapsamında Eğitimde Teknoloji Kullanımının Sınıf Yönetimi Üzerine Etkilerinin İncelenmesi - Durak, Hatice Yıldız; Sarıtepeci, Mustafa (My University, 2017)
Bu çalışmada bir teknoloji entegrasyon projesi olan FATİH Projesi kapsamında eğitimde teknoloji kullanımının sınıf yönetimine etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın yöntemi nitel ve nicel yöntemlerin bir arada kullanıldığı açıklayıcı karma araştırma yöntemidir. Veri toplamak amacıyla araştırmacılar tarafından kişisel bilgi anketi, Teknoloji Kullanımının Sınıf Yönetimine Etkileri Ölçeği ve yarı yapılandırılmış görüşme formu geliştirilmiştir. Uygulama öncesi ölçek geliştirme çalışması yapılarak ön uygulamalar yapılmıştır. Uygulama FATİH Projesi çerçevesinde etkileşimli tahta, tablet bilgisayar ve v yazılım teknolojilerini fiili olarak kullanan okullarda gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, çeşitli illerde ortaöğretim düzeyinde görev yapan 52 öğretmen oluşturmaktadır. Yarı yapılandırılmış görüşme formu ile elde edilen veriler içerik analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Nicel veriler ise frekans, yüzde, Mann Whitney U ve Kruskal Wallis H tekniklerinden yararlanılarak SPSS 18.0 ile çözümlenmiştir. Araştırmada ulaşılan sonuçlara göre sınıf içi ilişki ve davranış yönetimi alt ölçeği madde sayılarına oranlı puan ortalamaları diğer ölçeklere göre daha yüksektir. Sınıfın düzeninin ve öğretimin yönetimi alt ölçeğinden elde edilen puan ortalamaları ise en düşüktür. Öğretmenlerin sınıfta teknoloji kullanımlarının sınıf yönetimine etki düzeyleri puanları orta düzeydedir. Öğretmenlerin sınıfta teknoloji kullanımlarının sınıf yönetimine etki düzeyi puanlarında günlük İnternet kullanım süresi değişkeni dışında diğer değişkenlere bağlı olarak istatistiksel açıdan anlamlı farklılık oluşmamıştır. Nitel verilerden elde edilen sonuçlar incelendiğinde sınıfta etkileşimli tahta kullanımının genel olarak sınıf yönetimi üzerinde olumlu etkilerinin olduğu algısı ön plana çıkmaktadır. Bu algının etkileşimli tahtanın genel itibariyle derste sunu aracı olarak kullanılmasından kaynaklandığı söylenebilir. Bunun tersine öğretmenler sınıfta tablet bilgisayar kullandıklarında derste teknoloji kullanımının zaman yönetimi, olumsuz öğrenci davranışları ve yaşanan erişim problemleri nedenleriyle derste bazen yaşanan kopukluklar gibi sınıf yönetimi problemleri yaşadıklarını belirtmişlerdir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Kamu Yönetimi