Sosyal Medya Madenciliğine Dayalı Olarak Akıllı Kentler Hakkındaki Farkındalığın Değerlendirilmesi - Karayılmazlar, Atakan Süha; Bardak, Timuçin; Bardak, Timuçin (My University, 2020)
Akıllı kentler hem doğal afetlere karşı dayanıklı olmak hem de turist çekme açısından avantajlar sunmaktadır. Bu çalışmada, ülkemizde akıllı kentler hakkındaki farkındalığın belirlemek için sosyal medya madenciliği yöntemi önerilmiştir. Akıllı kent hakkında yazılan tweetler düzenli olarak üç ay boyunca toplanmıştır. Daha sonra tweetlerdeki veriler kümeleme algoritması k-means ile üç (3) gruba ayrılmıştır. Kümelenmiş tweetler analiz edilerek en çok geçen kelime sayısı belirlenmiştir. Rapidminer yazılımı tweetlerin toplanmasında ve metin verilerinin düzenlenmesinde kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, tweetlerde sırası ile birinci grupta: güç, altyapı, Gaziantep ikinci grupta: dünya, Ankara, dijital üçüncü grupta: memleket, mutluluk, sürekli en çok geçen kelimeler olarak tespit edilmiştir. En sık kullanılan kelimeler twitter kullanıcılarının akıllı şehirler konusunda bilgi sahibi olduğunu göstermektedir. Makalenin sosyal medya verilerinden akıllı kentler hakkındaki farkındalığın belirlenmesi açısından katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; Bilgisayar Bilimleri; Bilgi Sistemleri; Kentsel Çalışmalar