Dijital dönüşümün liderlik üzerindeki etkisi: Geleneksel ve yenilikçi liderlik yaklaşımlarının karşılaştırması - Ağca, Yasin Can (Bartın Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2025)
Bu çalışma, dijital dönüşümün liderlik tarzları üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Özellikle otokratik ve demokratik liderlik yaklaşımları dijital dönüşüm bağlamında karşılaştırılmıştır. Araştırma kapsamında kamu ve özel sektörde görev yapan 292 çalışandan elde edilen veriler analiz edilmiştir. Çalışmada betimleyici istatistikler, korelasyon, regresyon, t-testi ve ANOVA gibi istatistiksel yöntemler kullanılmıştır. Bulgular, dijital dönüşüm düzeyinin arttıkça otokratik liderlik eğiliminin azaldığını, demokratik liderlik anlayışının ise güçlendiğini göstermektedir. Ayrıca cinsiyet, kıdem ve kurum türü gibi demografik değişkenlerin liderlik algılarını etkilediği belirlenmiştir. Dijital dönüşüm, liderlik anlayışlarında daha şeffaf, katılımcı ve empatik yaklaşımları ön plana çıkarmaktadır. Bu bağlamda çalışma, dijital çağda etkili liderlik biçimlerinin anlaşılmasına katkı sunmakta ve kurumlara liderlik tarzlarını yeniden yapılandırmaları yönünde önemli çıkarımlar sağlamaktadır.

This study aims to examine the impact of digital transformation on leadership styles, with a particular focus on the comparison between autocratic and democratic leadership approaches. Data were collected from 292 employees working in both public and private sectors. Descriptive statistics, correlation, regression, t-tests, and ANOVA were used for analysis. The findings indicate that as the level of digital transformation increases, the tendency toward autocratic leadership decreases, while democratic leadership becomes more prominent. Demographic variables such as gender, tenure, and type of institution were also found to influence perceptions of leadership. Digital transformation promotes leadership models that emphasize transparency, participation, and empathy. In this context, the study contributes to a better understanding of effective leadership in the digital age and offers valuable insights for organizations seeking to restructure their leadership strategies in accordance with digital dynamics.
The impact of digital transformation on leadership: A comparison of traditional and innovative leadership approaches
Keywords: Geleneksel liderlik; Liderlik; Yenilikçi liderlik; Dijital dönüşüm; Digital transformation; Traditional leadership; Innovative leadership; Leadership