Endemic plants of Taşlıyayla and Kızık (Bolu-Seben) surrounding - Tunçkol, Bilge; Akkemik, Ünal; Tunçkol, Bilge (İstanbul Üniversitesi, 2013)
This study that was prepared at the University of İstanbul Institute of Sciences, Forest Engineering Department, Program of Forest Botany, covers endemic plants identified in the master thesis entitled “The Flora of Taşlıyayla and Kızık Surroundings.” Research field is located between Bolu and Seben, it is in the A3 square according to the grid system of Davis and it is located in an area in which it is seen the effects of Euro-Siberian, Mediterranean and Irano-Turanian Floristic Regions.

Bu çalışma; İ.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Orman Mühendisliği Anabilim Dalı, Orman Botaniği Programı”nda, “Taşlıyayla ve Kızık (Bolu-Seben) Çevresinin Florası” adlı Yüksek Lisans Tezi kapsamında saptanan endemik bitkileri kapsamaktadır. Araştırma alanı; Bolu ili ile Seben ilçesi arasında, Davis’in Karelaj Sistemine göre A3 karesi içerisinde yer almakta olup, Avrupa-Sibirya, Akdeniz ve İran-Turan Floristik Bölgeleri’nin etkilerinin görüldüğü bir noktada bulunmaktadır. Araştırma alanına yapılan 35 arazi çalışması sonucunda toplam 1750 bitki örneği toplanmıştır. Toplanan örneklerden 85 familyaya ait 295 cins ve bu cinslere ait toplam 573 takson tespit edilmiştir. Teşhis edilen taksonlardan 66’u Bolu ilinin de içerisinde bulunduğu A3 karesi için endemik olup çalışma alanının endemizm oranı %11,51 olarak belirlenmiştir.
Keywords: Forest; Ormancılık; Endemic plants; Endemik bitkiler