Türkiye’de Yaşayan Yabancıların Mobilya Seçimlerine Yönelik Tutumlarının İncelenmesi - Aşkın, Ayşin; Çabuk, Yıldız (Bartin University, 2026)
Mobilya insan hayatının her alanında ihtiyaç duyduğu yaşam alanlarını etkileyen, şekillendiren ve yaşam kalitesini etkileyen ürünlerden biridir. Mobilya insanların yaşam tarzları hakkında bilgi vermesi, estetik anlayışı ve kültürel kimliklerini yansıtması açısından önemlidir. Bu bağlamda mobilya sektörü tüm dünyada önemli bir yere sahiptir. Dinamik bir sektördür ve üretilen ürünler her geçen gün değişmekte ve yenilenmektedir. Bu durum tüketici tercihlerini de etkilemektedir. Tüketicilerin mobilya satın alımını etkileyen çeşitli faktörler bulunmaktadır. Yaşam tarzları, ekonomik durumları, zevk ve tercihleri, kültürel durumları; bunun yanında ürünlerin markası, fiyatı, kalitesi, tasarımı, satın alımı sonrası hizmet vb. gibi birçok faktör satın alma kararlarında rol oynamaktadır. Bu çalışmada başka ülkelerden gelerek Türkiye’de ikamet eden yabancıların mobilya satın almadaki tutumları ve satın almalarını etkileyen unsurların belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamına son beş yılda mobilya satın alan tüketiciler alınmıştır. Veriler anket yöntemi ile elde edilmiş ve SPSS 20 programında analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda mobilya satın alımında en fazla salon ve yatak odası mobilyalarının alındığı, marka tercihinde öncelikle fiyat, kalite, konfor ve güvenilirlik faktörlerinin etkili olduğu, satın almada mağazadan satın almanın daha etkili olduğu, satın alımında veya sonrasında en fazla karşılaşılan sorunun mobilyanın geç teslimi ve satın alma sırasında oturma, uzanma, çekmece kontrolü vb denemelerin yapılmaması olduğu, satın alma kararında mobilyada kalite, renk, biçim, vb. estetik özellikler, fiyat, markasının etkili olduğu ve satın alınan mobilyanın uzun ömürlü olmasını istedikleri sonuçları elde edilmiştir.
Keywords: Mobilya tercihi; tüketici tutumu; satın alma; yabancı tüketici; mobilya sektörü