Çermik ilçesi kırsal turizm potansiyelinin belirlenmesi - Karakaş, Ayhan; Alkış, Mehmet; Karakaş, Ayhan (Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, 2015)
Turizm, çoğu ülkede düşüşte olan geleneksel sanayileri tamamlamak, izole edilmiş iş alanları ve kırsal kesimi geliştirme aracı ve kırsal sosyo ekonomik gelişme ve yenileşme için etkili bir katalizör olarak kabul edilmektedir. Bu çalışma Diyarbakır ili Çermik ilçesinin kırsal turizm potansiyelini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu bağlamda Diyarbakır ilinin küçük ilçelerinden olan Çermik ilçesinin ekonomik olarak kalkınması için kırsal turizm faaliyetleri kırsal kalkınma için önem arz etmektedir. Bu amaçla ilçeye gezi düzenlenmiş Kaymakamlık ve Belediye yetkilileriyle görüşmeler yapılmış ve devam eden veya planlanan projeler hakkında bilgi alınmıştır. Çermik ilçesinin eski ismi Aberna'dır. Çermik bugünkü ismini ise dünyaca meşhur kaplıcalarından almıştır. Çermik'in 2006 tarihi itibariyle merkez nüfusu 21.000 civarıdır. İlçedeArtuklu Beyliğidöneminden kalma birçok tarihi eser mevcuttur. Bunların başlıcaları; Haburman Köprüsü, Çeteci (Bande) Abdullah Paşa Medresesi, Çermik Hamamı ve Bandeler Çeşmesi'dir. Çermik'te bağcılık oldukça ilerlemiştir ve özellikle köylerin geçim kaynağı durumundadır.

Tourism, which is in decline in most countries to complement traditional industries, business areas and isolated rural areas and rural socio-economic development of the authoring tool and is considered as an effective catalyst for innovation. This study was conducted to determine the potential for rural tourism of the town of Diyarbakir Cermik. In this context Cermik district of Diyarbakir has a significance for rural economical development. Aberna is the former name of the town. Cermik present name was taken from the world-famous spa. The population of city center is around 21,000. Mainly in the county, many historical monuments are available from Artuklu era. These are Haburman Bridge, gangsters (Benda) Abdullah Pasha Madrasah, Cermik Bath and Fountain Bandeler. Cermik have large in the vineyards to provide source of livelihood of the village.
Keywords: Kırsal turizm; Kırsal kalkınma; Turizm; Tourism; Rural tourism; Rural development