Toplumsal Cinsiyete Dayalı Meslek Seçimlerine Yönelik Tutum ÖlçeğiGeçerlik ve Güvenirlik Çalışması - Gündüz, Hicran Çetin; Tarhan, Sinem; Kılıç, Zeynep; Tarhan, Sinem (My University, 2015)
Kadın ve erkekler ilgi, yetenek ve potansiyelleri doğrultusunda istedikleri meslek alanında çalışabilmelidirler. Oysa araştırmalar meslek seçimlerinin toplumsal cinsiyet kalıp yargılarından, kadın ve erkeğe atfedilen geleneksel rollerden etkilendiğini göstermektedir. Bu çalışmada ilkokul dördüncü sınıf öğrencileri için Toplumsal Cinsiyete Dayalı Meslek Seçimlerine Yönelik Tutum Ölçeği (TCDMSYTÖ)nin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada 628 öğrenciye ulaşılmış, eksik formlar çıkarıldıktan sonra, 225 kız (%49.8) ve 227 erkek ( %50.2) olmak üzere ilkokul dördüncü sınıfta okuyan toplam 452 öğrencinin formları değerlendirilmiştir. Ölçek geliştirme sürecinde açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri kullanılmıştır. Tutum ölçeği dokuz maddeden oluşmaktadır ve iki faktörlü bir yapıya sahiptir. Faktörlerin Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı birinci faktör için .71 ikinci faktör için .69 olarak hesaplanmıştır. Ölçeğin iyilik uyum değerleri yeterli düzeyde bulunmuştur (x2/sd: 2.97, RMR= 0.028, GFI=0.96, AGFI= 0.94, CFI=0.96, RMSEA=0.07). Bulgular TCDMSYT ölçeğinin geçerli ve güvenilir olduğunu göstermektedir
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Kadın Araştırmaları