Yabani aspir’in (Carthamus persicus wild) in vitro çoğaltımında farklı BAP-NAA kombinasyonlarının etkisi - Kutlu, Mehmet Ali; Türker, Musa (My University, 2014)
Aspir, linoleik asit ve oleik asitce zengin; yenilebilir doymamış yağ asitlerinin elde edilmesinde kullanılması nedeniyle önemli bir endüstriyel bitkidir. Bu çalışmada aspirin in vitro’ da çoğaltımı amacıyla sürgün ucu eksplantları 0.25- 0.50- 1- 2 mg/L BAP ve 0.25- 0.50-1 mg/L NAA’ nın farklı kombinasyonlarını içeren, %3 sakkaroz ilave edilmiş ve % 0.8 agar ile katılaştırılmış MS ortamında kültüre alınmıştır. Araştırma sonuçları kallus oluşumu, rejenere sürgün yüzdesi, eksplant başına sürgün sayısı, sürgün uzunluğu, eksplant başına kök sayısı ve kök uzunluğu için BAP-NAA arasındaki kombinasyoların etkili olduğunu göstermiştir. Maksimum sürgün rejenerasyonu 0.50 mg/L BAP + 0.25 mg/L NAA içeren MS besin ortamında, maksimum kallus oluşumu ise 1 mg/L BAP + 1 mg/L NAA ve 2 mg/L BAP + 1mg/L NAA içeren MS besin ortamında kaydedilmiştir. Rejenere sürgünler 1 mg/L IBA içeren MS besin ortamında köklendirilmiştir.
Keywords: Ziraat Mühendisliği; Bitki Bilimleri