Küre Dağları Milli Parkı'nın Bartın bölümündeki sosyo-kültürel yapının pan parks çerçevesinde incelenmesi - Akbulut, Gül (Bartın Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2012)
Bartın-Kastamonu illeri arasında yer alan ve 2000 yılında milli park olarak ilan edilen Küre Dağları Milli Parkı (KDMP) bünyesinde bulundurduğu bitki örtüsü, hayvan türleri, jeolojik ve jeomorfolojik yapısı, köklü tarihi geçmişi, kültürel zenginliği ve turizm değerleri ile dünya çapında önem taşımaktadır.Açılımı ?Korunan Alanlar Ağı? olan ?PAN Parks?, Avrupa düzeyinde korunan alanlarda kalitenin arttırılmasını ve korunan alan çevresinde kırsal kalkınmanın desteklenmesini amaçlayan bir sertifikasyon sistemidir. 2012 yılı itibariyle Avrupa çapında 13 adet milli parka sertifika veren PAN Parks'a Türkiye'den dahil olan ilk korunan alan KDMP olmuştur.Çalışma kapsamında öncelikle KDMP'nin PAN Parks ilkelerine uygunluğu sorgulanmış olup elde edilen bulgular neticesinde konuya ilişkin öneriler geliştirilmiştir.Bu doğrultuda yapılan saha çalışmalarında uygulanan anketlerin değerlendirilmesi sonucunda, KDMP'nin Bartın il sınırları içinde kalan bölümünde dört farklı ilgi grubu olan kamu kuruluşları, özel sektör, sivil toplum ve muhtarların milli parka ve PAN Parks sertifikasyon sistemine bakış açıları değerlendirilmiş olup, çalışma kapsamında tespit edilen sorunlara ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerine yer verilmiştir.

Located between the provinces of Bartın and Kastamonu and which was declared as National Park in 2000, KMNP keep within the vegetation, animal species, geologic and geomorphologic structure, historical deepness, cultural resources and tourism values, has a worldwide importance.?Pan Parks? which means ?Protected Areas Web? is a certification program that aims to increase the quality of protected areas in Europe and seeks to support development of rural areas which are near protected areas. From Turkey, KMNP is the first participant to ?Pan Parks? program which has given certificates to 13 European National Parks since the 2012.In this work, we basically evaluated standpoint of different interest groups, which are in KMNP?s Bartın side, about ?PAN Parks? certification system and National Parks. Furthermore, this work includes some problems and solution suggestions about these concepts from the facts that we have found out from our study.In line with this assessment of the in field applied, as the result of KMNP. Bartın in the center of the city in the four different interst group; ?public secror organizations, the private sector, cıvıl society and headmans? national park and PAN Parks certification system is evaluated and in the problems and proposals for a solution to these problems is given in.
The Küre Mountains National Park?s in Bartin city socio-culturel structure and checking under pan parks principles
Keywords: Ormancılık ve Orman Mühendisliği; Forestry and Forest Engineering