Landscape design project of Bursa Tophane square in the context of protection and development - Koçan, Nurhan; Budak, Ferda Nur; Koçan, Nurhan (International Journal of Scientific and Technological Research, 2019)
Kentler, onları diğerlerinden ayırt eden birtakım nitelikleri doğrultusunda farklı biçimlerde tanımlanmışlardır. Kentleri farklılaştıran bu niteliklerin başında kentin kimliği gelmektedir. Kent kimliğini, doğal çevre koşulları ve kültürel yapı ile birlikte üretir. Kent meydanları tarihi, kültürü, sanatı, mimarisi gibi değişik özellikleri ile kentlerin odak noktalarıdır. Bu alanlar yerli halk ve kenti ziyarete gelen turistlerin sosyal, kültürel, ticari ve siyasal etkinliklerini gerçekleştirdikleri, kentsel yaşamın geçtiği kamusal mekânlardır. Çalışma alanı olarak seçilen Bursa Tophane Meydanı, şehrin tam merkezinde bulunan tarihi ve turistik bir alandır. Tophane'yi özel yapan unsurlardan biri 1905'te yapılan saat kulesi ile Osmanlı Devleti’nin kurucularından Osman Gazi ile oğlu Orhan Gazi'nin türbelerinin burada yer almasıdır. Tophane Meydanı tarihi açıdan gezip görülecek yerlerden biri olmasıyla birlikte dinlenilebilecek, çeşitli etkinlikler yapılabilecek olanaklara sahiptir. Çalışmada Tophane Meydanı için koruma ve geliştirme hedefli peyzaj tasarım projesi yapılmıştır. Tasarımda alandaki mevcut bitki varlığı ve alanın tarihi yapısı göz önünde bulundurulmuştur. Tarihi dokuya zarar vermeden iyileştirmeler yapılmış ve eksiklikler tamamlanmıştır. Projenin çizimi ve sunumunda Auto Cad 2016, SketchUp ve Lumion yazılımları kullanılmıştır. Projenin detayları üç boyutu görseller şeklinde sunulmuştur. Çalışma sonucunda üretilen projenin alanın korunması ve fiziksel mekân kalitesinin iyileştirilmesi şeklinde yarar sağlayacağı düşünülmektedir. Keywords: Kent, Meydan, Kent kimliği, Tophane Meydanı (Bursa)

Cities are defined in different ways in accordance with a number of qualities that distinguish them from others. The qualities come at the top of these that differ cities from others is identity of cities. It produces urban identity with natural environment and cultural structure. The city squares are the focal points of the cities with their different characteristics such as history, culture, art and architecture. These areas are the public spaces where the urban people and visitors have social, cultural, commercial and political activities. Bursa Tophane Square is a historical and touristic area located in the center of the city. One of the elements that make Tophane special is the clock tower built in 1905 and the tombs of Osman Gazi and his son Orhan Gazi, one of the founders of the Ottoman Empire. Tophane Square has various activities for visitors. In the study, a landscape design project with the aim of protection and development has been made for Tophane Square. In the design, the existing plant and the historical structure of the area were taken into consideration. Improvements were made without damaging the historical texture and the deficiencies were completed. Auto Cad 2016, SketchUp and Lumion software were used in the drawing and presentation of the project. The details of the project are presented in three dimensions as visuals. As a result of the study, it is thought that the project produced will benefit the protection of the area and improvement of the physical place quality.
Keywords: Kent kimliği; Peyzaj mimarlığı; Şehir planlaması; Urban identity; Landscape architecture; City planning