Ormancılık Sektörünün Ekonometrik Yöntemler Yardımıyla İktisadi Çözümlemesi (Orman Genel Müdürlüğü Örneği) - Yeşilyurt, Emine Nur; Türker, Mustafa Fehmi (Bartın Üniversitesi, 2019)
Belirli bir sonuca en az masrafla ulaşmak olarak tanımlanan iktisadilik, orman alanlarını yönetmek ve işletmekle sorumlu olan Orman Genel Müdürlüğü (OGM)'nün ekonomik sürekliliğinin sağlanmasında önemli olmaktadır. Bundan dolayı, bu çalışma ile, OGM sürekliliğinde önem arz eden iktisadiliğin ve ormancılıkta ekonomik açıdan etkili olan; verimli orman alanı, verimsiz orman alanı ve sınıf odunu satış gelirleri vb. değişkenlerin iktisadiliği etkileyip etkilemediğini istatistiksel olarak ortaya koymak amaçlanmaktadır. Çalışma amacına ulaşmak için kullanılan veriler; OGM İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı'ndan, İşletme ve Pazarlama Dairesi Başkanlığı'ndan ve Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı'ndan temin edilmiştir. Çalışmanın ana malzemesini OGM İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığından temin edilen; 2013, 2014 ve 2015 yılı döner sermaye bütçe verileri oluşturmaktadır. İlgili yıllar için yapılan çözümlemeler neticesinde OGM'nin iktisadiliğinin sadece 2013 yılında 1'in altında kaldığı görülmüştür. Bununla birlikte, belirlenen 19 değişken ile iktisadilik arasında istatistiksel analizler yapılmış, yapılan analizlerin sonucunda 8 model ortaya koyulmuş ve değişkenlerin OGM'nin iktisadiliği üzerindeki etkisi yorumlanmıştır.

Economic rationality, defined as achieving a certain outcome with minimum spending, is important in ensuring the economic sustainability of the General Directorate of Forestry (GDF), which is responsible for the administration and operation of forests. Thus, the present study aimed to determine economic rationality, which is important for the sustainability of the GDF and statistically determine whether variables such as productive forest area, non-productive forest area, class wood revenues, etc., which have economic significance for forestry affect economic rationality. Study data were obtained from the GDF Directorate of Administrative and Financial Affairs, the Directorate of Enterprise and Marketing and the Directorate of Strategy Development. The main material included the 2013, 2014 and 2015 current capital budget data obtained from the GDF Directorate of Administrative and Financial Affairs. The analyses conducted for the presented years demonstrated that the economic efficiency of GDF was below 1 in only 2013. However, relational statistical analyzes were conducted between the 19 variables and economic rationality. As a result, 8 models were determined and the effects of the variables on the economic rationality of GDF were interpreted.
Economic Rationality Analysis of Forestry Sector with Econometric Methods (The General Directorate of Forestry Case)
Keywords: Forest Industry Engineering; Orman Endüstri Mühendisliği